Το ζευγάρωμα καναρινιών είναι μια διαδικασία σχετικά απλή.

Ζευγάρωμα Καναρινιών: Tι πρέπει να γνωρίζετε

Το ζευγάρωμα καναρινιών είναι μια διαδικασία σχετικά απλή, αρκεί να ακολουθήσει κανείς τα βασικά βήματα που απαιτούνται. Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για ένα σωστό ζευγάρωμα και τον εξοπλισμό που θα πρέπει να προμηθευτείτε. Επιπλέον, θα σας δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές που καλό είναι να έχετε υπόψη πριν και μετά τη διαδικασία.

Ζευγάρωμα καναρινιών: ποια είναι η κατάλληλη εποχή

Αρχικά να αναφέρουμε πως το ζευγάρωμα των καναρινιών γίνεται την άνοιξη. Συνήθως, η διαδικασία λαμβάνει χώρα κατά την περίοδο Απρίλιο με Μάιο όπου υπάρχει η κατάλληλη θερμοκρασία. Επίσης, σημαντικό είναι και το γεγονός ότι την άνοιξη υπάρχει αρκετό φως κατά της διάρκεια της ημέρας, πράγμα που βοηθά στο ζευγάρωμα των καναρινιών. Παρόλο που το ζευγάρωμα γίνεται τότε, η προετοιμασία σας θα πρέπει να γίνεται από πιο πριν. Μια καλή περίοδος είναι ο μήνας Μάρτιος, προκειμένου να προλάβετε να προμηθευτείτε με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Ο κατάλληλος εξοπλισμός για το ζευγάρωμα καναρινιών

Βασικό κομμάτι της όλης διαδικασίας είναι να αγοράσετε ένα κλουβί ζευγαρώματος, γνωστό και ως ζευγαρώστρα. Το συγκεκριμένο κλουβί είναι πιο ιδιαίτερο καθώς είναι χωρισμένο σε δύο μέρη, ένα για το θηλυκό κι ένα για το αρσενικό. Περιέχει συνήθως 4 πόρτες, για την είσοδο των καναρινιών καθώς και της φωλιάς που θα προστεθεί σε μετέπειτα στάδιο. Το κλουβί θα πρέπει να έχει απολυμανθεί και να είναι πλήρως καθαρό πριν βάλετε τα καναρίνια εντός του.

Δεύτερο σημαντικό εργαλείο είναι η φωλιά. Μπορείτε να προμηθευτείτε είτε εσωτερική είτε εξωτερική. Το θετικό της εξωτερικής φωλιάς είναι ότι δεν θα περιορίζει τα καναρίνια στον ήδη υπάρχοντα χώρο τους. Ωστόσο, εάν δεν σας βολεύει, η εσωτερική φωλιά μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά.

Τρίτο εργαλείο είναι φυσικά το νήμα για να δημιουργήσει τη φωλιά το θηλυκό καναρίνι. Καλό είναι το νήμα να είναι ποιοτικό, θα προτείναμε κυρίως ζωική τρίχα ή λινάτσα. 

Βασικές συμβουλές για το ζευγάρωμα καναρινιών

Υπάρχουν ορισμένα βοηθητικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διευκολύνετε το ζευγάρωμα των καναρινιών. Πάμε να τα δούμε ένα ένα!

Σταδιακή ένταξη στο κλουβί

Καλό είναι τα καναρίνια να μπουν σταδιακά στο κλουβί τους και όχι και τα δύο την ίδια στιγμή. Μπορείτε είτε να βάλετε το θηλυκό πρώτα, όπου θα ακούω αλλά δεν θα βλέπει από κάποιο σημείο το αρσενικό. Διαφορετικά, μπορείτε να κάνετε το αντίστροφο. 

Καλό είναι τα καναρίνια να μοιάζουν

Αποφύγετε να ζευγαρώσετε καναρίνια τα οποία διαφέρουν πολύ ως προς το χρώμα και το σωματότυπό τους. Και αυτό διότι είναι πολύ πιθανό να μην ταιριάξουν μεταξύ τους. Μην ξεχνάτε πως σε αντίθεση με τη φύση, στη δική σας περίπτωση δεν έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν παρτενέρ. 

Δώστε τους καλή τροφή

Ειδικά την περίοδο πριν το ζευγάρωμα, είναι σημαντικό τα καναρίνια να τρέφονται σωστά, όπως είναι η αυγοτροφή και οι τροφές πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες. Είναι σημαντικό ωστόσο να προσέχετε ώστε το αρσενικό να μην πάρει πολύ βάρος σε λίπος. 

Extra tip: Στη Βιοζωκάτ μπορείτε να βρείτε τροφές πτηνών συντροφιάς σε χονδρική με ένα κλικ! 

Φροντίστε τα καναρίνια να είναι υγιή

Προτού ξεκινήσετε τις διαδικασίες για το ζευγάρωμα καναρινιών, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε πως τα καναρίνια σας χαίρουν άκρας υγείας. Αυτό καθώς θα επηρεάσει τόσο τη διαδικασία όσο και την υγεία των νεοσσών. 

Μείνετε συντονισμένοι στο blog μας για να μάθετε τα πάντα για τα κτηνοτροφικά ζώα και τα ζώα συντροφιάς. Εδώ θα βρείτε τα κατάλληλα προϊόντα ζωοτροφών σε χονδρική, για κάθε ανάγκη και ηλικία, από τροφές για αιγοπρόβατα μέχρι και για τα αγαπημένα μας πτηνά συντροφιάς.