Τι να προσέξουμε σε ένα κοτέτσι για κότες

Πολλές φορές ξεχνάμε τι πρέπει να προσέξουμε σε ένα κοτέτσι για κότες, ώστε να βελτιώσουμε τόσο την υγεία τους όσο και την παραγωγή.

Πολλές φορές ξεχνάμε τι πρέπει να προσέξουμε σε ένα κοτέτσι για κότες, ώστε να βελτιώσουμε τόσο την υγεία τους όσο και την παραγωγή. 

Η ενασχόληση με την πτηνοτροφία και τις ζωοτροφές απαιτεί χρόνο για την παρακολούθηση της εκτροφής, την εξασφάλιση των ιδανικών συνθηκών, της διατροφής, τον εμβολιασμών και των βιταμινών ή φαρμάκων θα χρησιμοποιηθούν. 

Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε στους παράγοντες που θα πρέπει να προσέξουμε σε ένα κοτέτσι για να έχουμε τις καλύτερες αποδόσεις, αρχίζοντας από τους νεοσσούς. Συγκεκριμένα:

Θερμοκρασία: Πολλές φορές κατά την άφιξη νεοσσών ημέρας δεν έχουμε την επιθυμητή θερμοκρασία, η οποία πρέπει να είναι 35ο C. Από την 5ο εβδομάδα και μετά η ιδανική θερμοκρασία είναι 20ο C

Εκτός από την θερμοκρασία όμως μπορεί να υπάρχει ανεπαρκής αερισμός και χαμηλό επίπεδο υγρασίας. Η σχετική υγρασία να είναι τουλάχιστον 60%.

Εάν οι νεοσσοί είναι ομοιόμορφα απλωμένοι και κινούνται ελεύθερα στο χώρο, αυτός είναι δείκτης σωστής θερμοκρασίας, αερισμού και υγρασίας.

Φωτισμός: Απαιτείται τις πρώτες 24 ώρες συνεχής φωτισμός ο οποίος βοηθά στην προσαρμογή και στην εύκολη πρόσβασή τους σε τροφή και νερό.

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ  ΕΚΤΡΟΦΗΣ  ΓΙΑ ΚΟΤΕΣ ΑΥΓΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Θα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής στο χώρο εκτροφής: καθαριότητα, απολυμάνσεις, μυοκτονίες, στάσιμα νερά κ.λπ.

  • Ο αριθμός και το βάρος των αυγών επηρεάζονται από τον τύπο του δαπέδου. 
  • Οι κότες που διαβιούν σε δάπεδο με βαθιά στρωμνή, γεννούν περισσότερα αλλά ελαφρύτερα αυγά σε σχέση με αυτές που ζουν σε κλουβιά.
  • Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του κοτετσιού και του εξοπλισμού με τον οποίο μπορεί να έρθουν σε επαφή οι κότες, δεν πρέπει να είναι επιβλαβή για τις κότες και να μην έχουν αιχμές ή προεξοχές που είναι δυνατόν να τις τραυματίσουν.

Οι ελάχιστες προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται για τον αριθμό ταϊστρών, ποτιστρών, φωλιών, είναι :

Ταΐστρες : Μήκος γραμμικής ταΐστρας 10 cm ανά κότα. Κυκλικής 4 cm ανά κότα.

Ποτίστρες :Διαρκούς ροής ποτίστρα 2,5 cm ανά κότα. Κυκλική 1 cm ανά κότα. 1 θηλή ή κύπελλο ανά 10 κότες.

Φωλιές : τουλάχιστον 1 ανά 7 κότες. Σε ομαδικές 1 m2 ανά 120 κότες. Οι εξωτερικοί χώροι να έχουν ποτίστρες και να παρέχουν προστασία από καιρικές συνθήκες και αρπακτικά. Τουλάχιστον διαθέσιμη επιφάνεια για τον εξωτερικό χώρο 4 m2 ανά κότα.

Κούρνιες : τουλάχιστον 15 cm ανά όρνιθα.

Πυκνότητα : Αυτή επηρεάζει τις αποδόσεις. Η αύξηση του αριθμού ανά m2 μειώνει των αριθμό των παραγόμενων αυγών, αυξάνει τα φαινόμενα κανιβαλισμού κ.λπ. Τουλάχιστον 250 cm2  ανά κότα επιφάνεια στρωμνής.

Στρωμνή : Να είναι από άχυρο ή ροκανίδι, να είναι στεγνή και απαλλαγμένη από ξένα σώματα (σύρματα κ.λπ.). Να αντικαθίσταται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ειδικά τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες, όπου δημιουργείται το φαινόμενο της υγρής στρωμνής.

Θερμοκρασία : Όταν κυμαίνεται από 7-26ο C, δεν επηρεάζεται η αυγοπαραγωγή. Η αυγοπαραγωγή σε ότι αφορά το βάρος του αυγού μειώνεται όταν ξεπερνά τους 26ο C.

Σχετική υγρασία : Τα συνιστώμενα επίπεδα της σχετικής υγρασίας για τις κότες που γεννούν αυγά είναι στο 75%, έτσι ώστε να μην επηρεάζονται οι αποδόσεις.

Αερισμός : Πρέπει να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα. Διαφορετικά έχουμε αυξημένη συγκέντρωση αερίων (αμμωνίας) η οποία μειώνει την αυγοπαραγωγή και είναι επιβλαβής για την υγεία των πτηνών.

Θόρυβος : Το επίπεδο του θορύβου πρέπει να είναι το χαμηλότερο δυνατό και να αποφεύγεται κάθε διαρκής ή αιφνίδιος θόρυβος.

Διατροφή
Η διατροφή των πτηνών πρέπει να βασίζεται στην χορήγηση ειδικού φυράματος το οποίο να περιέχει δημητριακούς καρπούς και κυρίως καλαμπόκι, σογιάλευρο, πίτυρα σιταριού, σογιέλαιο, ανθρακικό ασβέστιο, φωσφορικό μονοασβέστιο, χλωριούχο νάτριο, διττανθρακικό νάτριο, βιταμίνες, αμινοξέα, μακροστοιχεία και ιχνοστοιχεία. 
Η μορφή του πρέπει να είναι σε πέλλετ ή τραχανά ιδιαίτερα για όρνιθες ελεύθερης βοσκής για να μειώνονται οι απώλειες.

Νερό
Ειδικά το καλοκαίρι, εάν τα πτηνά δεν έχουν νερό ή δεν είναι καθαρό και δροσερό, στρεσσάρονται και μειώνονται οι αποδόσεις. Η κατανάλωση νερού είναι δείκτης της υγείας του σμήνους . Μειωμένη κατανάλωση είναι δείκτης κάποιας παθολογικής κατάστασης. Ειδική φροντίδα στον καθαρισμό τον ποτιστρών. 

Φωτισμός
Τις πρώτες 30 ημέρες καλό είναι να υπάρχει φως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Από τον 5ο  μήνα και μετά εάν υπάρχει σύστημα τεχνητού φωτισμού, αυτό πρέπει να ακολουθεί ρυθμό 24 ωρών και να υπάρχει αδιάκοπη περίοδος σκότους τουλάχιστον 8 ωρών, ώστε οι όρνιθες να είναι σε θέση να αναπαυθούν. Γενικά μη μειώνετε τη διάρκεια φωτισμού στη διάρκεια της αυγοπαραγωγικής περιόδου.

Γενικά για να έχετε επιτυχία στην εκτροφή σας, να ακολουθείτε τις συστάσεις του Κτηνιάτρου και του Ζωοτέχνη. Στο site της Βιοζωκάτ θα βρείτε όσα χρειάζεστε για τις τροφές για πρόβατα, αγελάδες, πτηνά κα.

Ακρίτας Καλούσης