Τα άλογα είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα και όμορφα ζώα για πολλούς ανθρώπους.

Τι φοβούνται τα άλογα

Τα άλογα είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα και όμορφα ζώα για πολλούς ανθρώπους. Ένας μεγάλος μύθος ωστόσο είναι ότι λόγω του σώματος και της ταχύτητάς τους είναι ατρόμητα. Παρά την κοινή αυτή πεποίθηση, θα είχε νόημα να αναρωτηθεί κανείς τι φοβούνται τα άλογα, εάν φοβούνται. Και αυτό καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην απάντηση του συγκεκριμένου ερωτήματος. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει στην περίπτωσή τους.

Γιατί φοβούνται τα άλογα;

Σε πρώτο στάδιο, αξίζει να σημειωθούν οι λόγοι για τους οποίους τα άλογα φοβούνται. Από τη φύση τους, τα άλογα μπορούν να πέσουν θύματα πολλών αρπακτικών ζώων της άγριας φύσης. Έτσι, το τρέξιμο και η αποφυγή ενός αντικειμένου που φοβούνται γίνεται ενστικτωδώς. Σαν ζώα είναι πάντα σε εγρήγορση προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε κάποιο πιθανό κίνδυνο. 

Αυτό βέβαια που τα βοηθάει να ανταποκρίνονται καλύτερα σε τέτοιες καταστάσεις είναι η υψηλή τους αντίληψη. Οι αισθήσεις τους λειτουργούν πολύ καλά και τις χρησιμοποιούν για να εξετάζουν το εξωτερικό τους περιβάλλον, μεταξύ άλλων. Κατά αυτόν τον τρόπο, εάν αντιληφθούν κάτι περίεργο στο χώρο μπορεί να το βάλουν στα πόδια και να τρέξουν ολόκληρα χιλιόμετρα προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο.

Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι κάθε φορά υπάρχει πραγματικός κίνδυνος. Πολλές φορές, τα άλογα τρομάζουν επειδή νιώθουν κάτι ασυνήθιστο κοντά τους. Άρα, τι φοβούνται τα άλογα πραγματικά;

Τι φοβούνται τα άλογα στο περιβάλλον τους;

Τα άλογα μπορεί να φοβηθούν ακόμη και τον πιο απλό ήχο. Για παράδειγμα, ο θόρυβος της σακούλας σε κάποιο κλαδί από τον αέρα μπορεί στα δικά τους αυτιά να ακουστεί σαν κάποιο φίδι που τα πλησιάζει. Ο χαλαρωτικός ενίοτε θόρυβος του τρεχούμενου νερού μπορεί να ακουστεί σαν κάποιο ζώο που προσπαθεί να βγει από το νερό και να τους επιτεθεί. 

Εάν βρίσκονται στην άγρια φύση, τα άλογα φοβούνται κατά βάση τα αρπακτικά ζώα όπως είναι τα λιοντάρια, οι λύκοι και οι κροκόδειλοι. Υπό συνθήκες συμβίωσης με τον άνθρωπο, ωστόσο, οι φόβοι τους αφορούν άλλα θέματα. Λόγω των έντονων αισθήσεών τους, σαν ζώα είναι αρκετά ευαίσθητα παρά την λανθασμένη γνώμη πολλών ανθρώπων. Συγκεκριμένα, ακόμη και ένα απαλό χτύπημα με το χέρι, μπορεί να προκαλέσει αύξηση των χτύπων της καρδιάς τους με αποτέλεσμα να νιώσουν φόβο και κίνδυνο. Είναι πολύ πιθανό άρα, βάσει του τι φοβούνται τα άλογα, να το βάλουν στα πόδια ακόμη και όταν βρίσκονται δίπλα σας. 

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως τα άλογα δεν αγαπούν τους κλειστούς χώρους! Έχουν γεννηθεί για να τρέχουν και εάν νιώσουν εγκλωβισμένα μπορούν να γίνουν ατίθασα και ανεξέλεγκτα.

Tip για να καταπολεμήσουν τους αδικαιολόγητους φόβους

Υπάρχουν διάφορα τεχνάσματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την εκπαίδευση των αλόγων ως προς το τι φοβούνται. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε έναν από τους πιο απλούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τα βοηθήσετε να καταπολεμήσουν έστω κάποιους από αυτούς τους. 

Μπορείτε να πάρετε το πιθανό αντικείμενο που φοβούνται και να το βάλετε απέναντί τους, σε μακρινή όμως απόσταση. Θα πρέπει να το βλέπουν και με τα δυο τους μάτια προκειμένου να αντιληφθούν καλύτερα περί τίνος πρόκειται. Στη συνέχεια, μπορείτε να πλησιάσετε το αντικείμενο λίγο πιο κοντά τους. Μόλις αντιληφθείτε ότι είναι ήρεμο, μπορείτε να συνεχίσετε έως ότου το φέρετε σε κοντινή απόσταση, προκειμένου να το συνηθίσει και να πάψει να φοβάται. 

Κάτι που ωστόσο δεν ενδείκνυται είναι να πιέσετε το άλογο να πλησιάσει το αντικείμενο. Αυτό θα έχει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Με τον παραπάνω τρόπο θα μπορείτε να ελέγχετε σε μεγαλύτερο βαθμό τι φοβούνται τα άλογά σας. 

Όσο για το κομμάτι της εκτροφής των αλόγων, στη Βιοζωκάτ σάς παρέχουμε μοναδικά μίγματα ζωοτροφών για άλογα σε χονδρική. Για να φροντίζετε τόσο για τους φόβους τους, όσο και για την ποιότητα των ζωοτροφών τους.