Τα συχνότερα λάθη στην πτηνοτροφία
Η ενασχόληση με την πτηνοτροφία απαιτεί χρόνο για την παρακολούθηση της εκτροφής, την εξασφάλιση των ιδανικών συνθηκών, της διατροφής, των εμβολιασμών.
Η ενασχόληση με την πτηνοτροφία απαιτεί χρόνο για την παρακολούθηση της εκτροφής, την εξασφάλιση των ιδανικών συνθηκών, της διατροφής, των εμβολιασμών και των βιταμινών ή φαρμάκων που ίσως χρειαστούν. Πολλές φορές γίνονται λάθη, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση των αποδόσεων στις οικόσιτες εκτροφές πτηνών.
Tι να αποφύγετε στην πτηνοτροφία
Υπάρχουν, λοιπόν, ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέχετε προκειμένου να καταφέρουν τα πτηνά σας το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Αυτά έχουν να κάνουν τόσο με την τροφή τους, το νερό τους, όσο και με άλλους παράγοντες όπως το περιβάλλον που ζουν. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.
Μη τήρηση μέτρων υγιεινής
Θα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής στο χώρο εκτροφής: καθαριότητα, απολυμάνσεις, μυοκτονίες, στάσιμα νερά κ.λπ.
Ο αριθμός και το βάρος των αυγών επηρεάζονται από τον τύπο του δαπέδου. Οι όρνιθες που διαβιούν σε δάπεδο με βαθιά στρωμνή, γεννούν περισσότερα αλλά ελαφρύτερα αυγά σε σχέση με τις εγκλωβισμένες.
Η πυκνότητα επηρεάζει τις αποδόσεις. Η αύξηση του αριθμού ανά m2 μειώνει των αριθμό των παραγόμενων αυγών, αυξάνει τα φαινόμενα κανιβαλισμού κ.λπ. Χρειάζονται τουλάχιστον 250 cm2
ανά όρνιθα επιφάνεια στρωμνής.
Ανεπάρκεια εξοπλισμού για τις κότες
Πολλές φορές λόγω άγνοιας γίνονται λάθη όσον αφορά αυτό το κομμάτι στην πτηνοτροφία. Οι ελάχιστες προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται για τον αριθμό ταϊστρών, ποτιστρών, φωλιών, είναι :
Μήκος γραμμικής ταΐστρας 10 cm ανά όρνιθα, κυκλικής 4 cm ανά όρνιθα.
Μήκος συνεχόμενης ποτίστρας 2,5 cm ανά όρνιθα, κυκλικής 1 cm ανά όρνιθα.
Φωλιές : τουλάχιστον 1 ανά 7 όρνιθες. Σε ομαδικές 1 m2 ανά 120 όρνιθες.
Οι εξωτερικοί χώροι πρέπει να έχουν ποτίστρες και να παρέχουν προστασία από καιρικές συνθήκες και αρπακτικά.
Μήκος κούρνιας τουλάχιστον 15 cm ανά όρνιθα.
Λάθος θερμοκρασία περιβάλλοντος και υγρασία
Η διατήρηση των πτηνών σε περιβάλλον με πολύ κρύο ή ζέστη: Λάθος! Όταν κυμαίνεται από 7-26ο C, δεν επηρεάζεται η αυγοπαραγωγή. Η αυγοπαραγωγή σε ότι αφορά το βάρος του αυγού μειώνεται όταν ξεπερνά τους 26ο C.
Ένα άλλο μεγάλο λάθος είναι η σχετική υπερβολική υγρασία. Τα συνιστώμενα επίπεδα της σχετικής υγρασίας για όρνιθες αυγοπαραγωγής είναι στο 75%, έτσι ώστε να μην επηρεάζονται οι αποδόσεις.
Μη επαρκής αερισμός
Ο αερισμός πρέπει να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα για τη σωστή πτηνοτροφία. Διαφορετικά έχουμε αυξημένη συγκέντρωση αερίων (αμμωνίας) η οποία μειώνει την αυγοπαραγωγή και είναι επιβλαβής για την υγεία των πτηνών.
Επίσης, το επίπεδο του θορύβου πρέπει να είναι το χαμηλότερο δυνατό και να αποφεύγεται κάθε διαρκής ή αιφνίδιος θόρυβος.
Διατροφή με σκέτο καλαμπόκι και σιτάρι
Το καλαμπόκι χρησιμοποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην οικόσιτη πτηνοτροφία. Είναι πλούσιο σε ενέργεια, αλλά φτωχό σε πρωτεΐνες με αποτέλεσμα την εναπόθεση λίπους και την μείωση της αυγοπαραγωγής. Ποια επομένως είναι η σωστή;
Η διατροφή των πτηνών πρέπει να βασίζεται στην χορήγηση εξειδικευμένου φυράματος για κότες. Πρέπει να περιέχει δημητριακούς καρπούς και κυρίως καλαμπόκι, σογιάλευρο, πίτυρα σιταριού, σογιέλαιο, ανθρακικό ασβέστιο, φωσφορικό μονοασβέστιο, χλωριούχο νάτριο, διττανθρακικό νάτριο, βιταμίνες, αμινοξέα, μακροστοιχεία και ιχνοστοιχεία. Η μορφή του πρέπει να είναι σε πέλλετ ή τραχανά, ιδιαίτερα για όρνιθες ελεύθερης βοσκής για να μειώνονται οι απώλειες. Θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας από υγειονομικής άποψης, απαλλαγμένο από σαλμονέλα, κατάλοιπα αντιβιοτικών, υπολείμματα οργανοφωσφορικών λιπασμάτων. Και ότι εναρμονίζεται με την οδηγία 2002/32/ΕΚ σχετικά με τις ανεπιθύμητες ουσίες στις ζωοτροφές, στα επίπεδα μυκοτοξινών και βαρέων μετάλλων. Επίσης η σύσταση του φυράματος πρέπει να είναι απόλυτα ισορροπημένη και σύμφωνα με τις ανάγκες των πτηνών σε θρεπτικά συστατικά ανάλογα με την ηλικία τους και το στάδιο ανάπτυξής τους.
Δείτε ειδικές ζωοτροφές για πτηνά στη ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε.
Οι όρνιθες αυγοπαραγωγής καστανού τύπου, συνήθως έχουν μεγαλύτερο σωματικό βάρος και οι ανάγκες τους είναι κατά 10% αυξημένες σε σχέση με εκείνες των ορνίθων λευκού τύπου. Το βάρος των αυγών των ορνίθων αυτών είναι μεγαλύτερο.
Η επίδραση της διατροφής στα χαρακτηριστικά της παραγωγικής ικανότητας είναι πολύ μεγάλη. Όσο πιο κατάλληλη σε ποιότητα και σε ποσότητα τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό αυγοπαραγωγής, καλύτερος ο δείκτης μετατρεψιμότητας της τροφής και μικρότερη η θνησιμότητα. Η ΒΙΟΖΩΚΑΤ ΑΕ έχει καταρτίσει ειδικό πρόγραμμα διατροφής από νεοσσό ημέρας έως και όλη την περίοδο της αυγοπαραγωγής.
Λιγοστό ή καθόλου νερό
Ειδικά το καλοκαίρι, εάν τα πτηνά δεν έχουν νερό ή δεν είναι καθαρό και δροσερό, στρεσσάρονται και μειώνονται οι αποδόσεις. Η κατανάλωση νερού είναι δείκτης της υγείας του σμήνους και αποτελεί κομμάτι της πτηνοτροφίας. Μειωμένη κατανάλωση είναι δείκτης κάποιας παθολογικής κατάστασης. Μην ξεχνάτε την ειδική φροντίδα στον καθαρισμό τον ποτιστρών.
24 ώρες φως
Αυτό το κάνουν πολλοί στην προσπάθειά τους να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή αυγών. Όμως οι κότες οδηγούνται σε ανοσοκαταστολή και σε οφθαλμολογικές βλάβες. Εάν υπάρχει σύστημα τεχνητού φωτισμού, αυτό πρέπει να ακολουθεί ρυθμό 24 ωρών και να υπάρχει αδιάκοπη περίοδος σκότους τουλάχιστον 8 ωρών, ώστε οι όρνιθες να είναι σε θέση να αναπαυθούν. Γενικά μη μειώνετε τη διάρκεια φωτισμού στη διάρκεια της αυγοπαραγωγικής περιόδου.
Διατήρηση εμδολίων στην κατάψηξη
Ο εμμβολιασμός αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο για την πρόληψη των ασθενειών. Τα εμβόλια θα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4-6ο C. Ο πάγος χρησιμοποιείται μόνο για την μεταφορά τον εμβολίων.
Ένα άλλο λάθος είναι όταν οι ποτίστρες με το εμβόλιο είναι εκτεθειμένες στον ήλιο. Ειδικά τους θερμούς θερινούς μήνες οι εμβολιασμοί να γίνονται νωρίς το πρωί ή το βράδυ, γιατί είναι πολύ ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες. Η χρήση για εμβόλιο νερού απευθείας από την ύδρευση είναι ένα άλλο συχνό λάθος! Ειδικά όταν γίνεται εμβολιασμός με ζωντανά εμβόλια, καλό είναι να προσθέτουμε στο νερό 2 γραμμάρια συμπυκνωμένου γάλακτος ανά λίτρο νερού, ώστε να προστατευθούν οι τίτλοι του ιού.Πολλές φορές γίνεται διακοπή της παροχής νερού για 4-5 ώρες, γεγονός που είναι λάθος. Τα πτηνά πρέπει να παραμένουν διψασμένα (χωρίς νερό) για 2 ώρες και μετά να ακολουθεί ο εμβολιασμός. Η ποσότητα του νερού με το εμβόλιο, πρέπει να καταναλώνεται σε 4-5 ώρες.
Συχνά λάθη στην πτηνοτροφία: νεοσσοί
Θερμοκρασία : Πολλές φορές κατά την άφιξη νεοσσών ημέρας δεν έχουμε την επιθυμητή θερμοκρασία, η οποία πρέπει να είναι 35ο C. Από την 5ο εβδομάδα και μετά η ιδανική θερμοκρασία είναι 20ο C.
Εκτός από την θερμοκρασία όμως μπορεί να υπάρχει ανεπαρκής αερισμός και χαμηλό επίπεδο υγρασίας. Η σχετική υγρασία να είναι τουλάχιστον 60%.
Επίσης πολλές φορές γίνεται παράλειψη προθέρμανσης του χώρου 24 ή 48 ώρες πριν, ειδικά για τον χειμώνα. Εάν οι νεοσσοί είναι ομοιόμορφα απλωμένοι και κινούνται ελεύθερα στο χώρο, αυτός είναι δείκτης σωστής θερμοκρασίας, αερισμού και υγρασίας. Σε κάθε άλλη περίπτωση (συνωστισμός ή αποφεύγουν κάποια σημεία) οι συνθήκες είναι λάθος.
Φωτισμός : Οι περισσότεροι δεν έχουν συνεχή φωτισμό τις πρώτες 24 ώρες υποδοχής των νεοσσών. Ο συνεχής αυτός φωτισμός βοηθά στην προσαρμογή και στην εύκολη πρόσβασή τους σε τροφή και νερό.
Πολλοί δίνουν σκέτο σιτάρι ή καλαμπόκι. Λάθος! Η ισορροπημένη κατά βούληση (χωρίς περιορισμό) διατροφή με πλήρη τροφή αναπτύξεως σε αλευρώδη ή ψιλό τραχανά διασφαλίζει την σωστή ανάπτυξη των νεοσσών σε πουλάδες.
Αρκετοί αλλάζουν την τροφή με κριτήριο την ηλικία. Λάθος! Η αλλαγή της τροφής πρέπει να γίνεται μόνο στην περίπτωση που έχει επιλεχθεί το επιθυμητό σωματικό βάρος.
Προμήθεια πτηνών. Πολλές φορές γίνεται η αγορά από μη αξιόπιστους προμηθευτές με αποτέλεσμα να μην είναι τα πουλιά ομοιόμορφα, ζωηρά και εμβολιασμένα με τα κατάλληλα εμβόλια.
Γενικά για να έχετε επιτυχία στην πτηνοτροφία, να ακολουθείτε τις συστάσεις του Κτηνιάτρου και του Ζωοτέχνη.
Ακρίτας Καλούσης