Μίγματα για εκτροφή κουνελιών κρεατοπαραγωγής

Τα κουνέλια είναι μικρά φυτοφάγα ζώα με ιδιαίτερο πεπτικό σύστημα και συνεπώς εξειδικευμένες απαιτήσεις διατροφής.

Τα κουνέλια είναι μικρά φυτοφάγα ζώα με ιδιαίτερο πεπτικό σύστημα και συνεπώς εξειδικευμένες απαιτήσεις διατροφής. Τα βασικά θρεπτικά συστατικά που πρέπει να καλυφτούν με τη χορήγηση της ζωοτροφής είναι: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, λίπη και βιταμίνες. Ποιος είναι όμως ο κατάλληλος τρόπος και συνδυασμός για την εκτροφή στα κουνέλια;

Σωστή εκτροφή κουνελιών

Παρακάτω θα βρείτε μια αναλυτική λίστα με οδηγίες και προτάσεις για την εκτοφή κουνελιών κρεατοπαραγωγής σας.

Πρωτεΐνες

Οι ανάγκες στην εκτροφή κουνελιών κρεατοπαραγωγής σε πρωτεΐνη κυμαίνονται σε επίπεδα 16-17%. Η χορήγηση τροφών με υψηλότερο ποσοστό πρωτεΐνης είναι οικονομική σπατάλη, προκαλεί περίσσεια έκλυσης αζώτου στο περιβάλλον και μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία των ζώων. Τα υπερβολικά επίπεδα πρωτεΐνης μπορεί να επιτρέψουν την ανάπτυξη του μικροβίου Clostridium spp, που θα οδηγήσει σε εντερίτιδες.

Υδατάνθρακες και φυτικές ίνες

Οι υδατάνθρακες είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας για τα κουνέλια. Το μεγαλύτερο μέρος της απαίτησης υδατανθράκων για τα κουνέλια είναι με τη μορφή φυτικών ινών. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε εύπεπτους υδατάνθρακες (άμυλο, συμμετοχή καλαμποκιού στο σιτηρέσιο), μπορεί να προκαλέσει εντερίτιδες. Τα υψηλά επίπεδα μη εύπεπτων υδατανθράκων (φυτικές ίνες, συμμετοχή σανού ψυχανθών) μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη της εντερίτιδας διότι βοηθούν στην τόνωση της κινητικότητας του εντέρου.
Τα πτητικά λιπαρά οξέα (δηλαδή, προπιονικό, βουτυρικό, οξικό) παράγονται από βακτήρια στο τυφλό, απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος και χρησιμοποιούνται ως ενέργεια. Για την παραγωγή πτητικών λιπαρών οξέων, τα κουνέλια απαιτούν φυτικές ίνες τουλάχιστον 16% έως 17%

Λίπος

Τα κουνέλια χρησιμοποιούν το λίπος για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών και για την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών. Οι τροφές περιέχουν 3% έως 4% λίπος, το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τις πρώτες ύλες, με συνέπεια να μην απαιτείται επιπλέον προσθήκη λίπους. Το λίπος μπορεί να αυξήσει την γευστικότητα της τροφής,  αλλά μια υπερβολικήποσότητα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης λιπώδους ήπατος και αρτηριοσκλήρωσηςστην αορτή.

Βιταμίνες

Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες περιλαμβάνουν το σύμπλεγμα των βιταμινών Β. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες είναι οι βιταμίνες Α, D, E και Κ. Συντίθενται από βακτήρια στο τυφλό και το παχύ έντερο. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η προσθήκη βιταμινών στην εκτροφή κουνελιών συμβάλει στην καλύτερη υγεία του κουνελιού και την ταχύτερη ανάπτυξη. Συνίσταται η καλή αποθήκευση της τροφής για να αποφευχθεί η καταστροφή των βιταμινών Α και Ε λόγω οξείδωσης.

Νερό

Το νερό είναι το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τα κουνέλια και πρέπει να είναι φρέσκο ​​και άμεσα διαθέσιμο. Τα κουνέλια καταναλώνουν περίπου το 10% του σωματικού τους βάρους σε νερό την ημέρα.

Μίγματα Κονοκλοτροφίας της ΒΙΟΖΩΚΑΤ

Νο 53 - Μίγμα απογαλακτισμού:
Τα νεαρά κουνέλια τρέφονται τις πρώτες 2 εβδομάδες αποκλειστικά με το γάλα που θηλάζουν από τις μητέρες τους. Την 3 η εβδομάδα αρχίζει σταδιακά η χορήγηση ξηράς τροφής σε μορφή pellet, παράλληλα με το μητρικό γάλα. Την 5 η εβδομάδα γίνεται ο απογαλακτισμός, ο οποίος θεωρείται το πιο κρίσιμο στάδιο στην εκτροφή κουνελιών, η διατροφή από υγρή και μικτή, γίνεται αποκλειστικά στερεή.

Η ΒΙΟΖΩΚΑΤ έχοντας μακροχρόνια εμπειρία στην εντατική εκτροφή κουνελιών, ανέπτυξε το μίγμα Νο 53, μια εξειδικευμένη τροφή για τον απογαλακτισμό. Η προσεκτική επιλογή πρώτων υλών, η μεγάλη συμμετοχή ινωδών ουσιών άριστης ποιότητας, και η χρήση κατάλληλων προσθετικών, αποκλειστικά για το στάδιο του απογαλακτισμού, έχουν σαν αποτέλεσμα την ομαλή μετάβαση από το θηλασμό στη ξηρά τροφή. Και αυτό χωρίς την εμφάνιση εντερικών προβλημάτων που σχετίζονται με το stress του απογαλακτισμού.

Νο 50 - Μίγμα πάχυνσης:
Μετά το 2ο μήνα της ζωής τους, ο κίνδυνος απώλειας λόγω εντερίτιδας έχει μειωθεί. Μέσω της διατροφής επιδιώκουμε την ταχύτερη αύξηση του βάρους του κουνελιού, το μεγάλο ποσοστό της απόδοσης σε σφάγιο, καθώς και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου κρέατος (υφή, χρώμα, οσμή, γεύση). Τα παραπάνω πρέπει να επιτευχθούν έως την ηλικία σφαγής που είναι σε ηλικία 85-100 ημερών. Περαιτέρω επιμήκυνση της περιόδου πάχυνσης είναι ασύμφορη γιατι μετά από αυτή την ηλικία μειώνεται η σύνθεση μυικής πρωτεϊνης,
αυξάνεται η εναπόθεση λίπους και αρχίζει η ανάπτυξη του αναπαραγωγικού συστήματος. Το μίγμα Νο 50 καλύπτει τις παραπάνω απαιτήσεις πάχυνσης κουνελιών. Παρέχοντας την ιδανική αναλογία θρεπτικών συστατικών (ενέργεια, πρωτεΐνες, αμινοξέα, ινώδεις ουσίες, άμυλο, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία) επιτυγχάνει τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης άλλα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει το σφάγιο.

Νο 52 - Μίγμα κυοφορίας και γαλουχίας κουνελιών:
Για την επιτυχημένη εκτροφή κουνελιών πάχυνσης, το πρώτο σημαντικό βήμα είναι η γέννησή τους και οι συνθήκες ανάπτυξης τους τις πρώτες ημέρες της ζωής τους. Η θρεπτική κατάσταση της κονικλομητέρας επηρεάζει άμεσα την ποσότητα και ποιότητα του παραγόμενου γάλατος κατά τη περίοδο του θηλασμού. Αλλα και νωρίτερα, το στάδιο της κυοφορίας είναι σημαντικό για την επίτευξη γέννας χωρίς επιπλοκές, μειωμένη θνησιμότητα και μεγάλο βάρος τοκετοομάδας. Το μίγμα Νο 52 χορηγείται στις κονικλομητέρες σε όλη τη διάρκεια του αναπαραγωγικού τους κύκλου.

Εξασφαλίζει την άριστη φυσική και σωματική κατάσταση των κονικλομητέρων, βοηθώντας να επιτευχθούν οι στόχοι της εκτροφής: Μεγάλο ποσοστό συλλήψεων, τοκετοί χωρίς προβλήματα,
επαρκής ποσότητα γάλατος για το θηλασμό της τοκετοομάδας και μεγάλη διάρκεια παραγωγικής ζωής.