Κούρεμα προβάτων: μια διαδικασία απαραίτητη και για μεγάλα κοπάδια αρκετά χρονοβόρα. Ωστόσο, είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται.

Το σωστό κούρεμα προβάτων

Κούρεμα προβάτων: μια διαδικασία απαραίτητη και για μεγάλα κοπάδια αρκετά χρονοβόρα. Ωστόσο, είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε γιατί είναι τόσο σημαντικό, που βοηθάει, συμβουλές για τη σωστή προετοιμασία των ζώων και δική σας και χρήσιμες πληροφορίες για τη διαδικασία. 

Γιατί είναι σημαντικό το κούρεμα προβάτων

Το μαλλί των προβάτων τα βοηθά να προστατευτούν από τη ζέστη. Είναι εύκολο να συνειδητοποιήσει κανείς όμως πως τους καλοκαιρινούς μήνες, η κατάσταση αλλάζει. Έτσι, για να προστατευτεί το ζώο από τις υψηλές θερμοκρασίες, το κούρεμα είναι άκρως απαραίτητο. Αυτό έχοντας υπόψη και την κλιματική αλλαγή, όπου τα καλοκαίρια στη χώρα μας πλέον είναι πολύ ζεστά. 

Ένας άλλος λόγος που ενδείκνυται το κούρεμα προβάτων είναι επειδή αυτό τα προστατεύει από τυχόν παράσιτα. Όσο περισσότερο μαλλί έχει ένα πρόβατο, τόσο πιο εύκολο είναι να μαζέψει τσιμπούρια ή άλλου είδους παράσιτα. Αν το συνδυάσει κανείς και με το πόσο μπορεί να λερωθεί το μαλλί από την καθημερινή τους ρουτίνα, εύκολα δημιουργείται ένα περιβάλλον ανάπτυξης παρασίτων. Κατά αυτόν τον τρόπο, το κούρεμα τα προστατεύει και τους βοηθά να έχουν μάλιστα περισσότερη ενέργεια, καθώς φεύγει κάποιο βάρος από πάνω τους. 

Πότε πρέπει να κουρεύονται τα πρόβατα;

Τα πρόβατα πρέπει να κουρεύονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Συνήθως αυτό γίνεται πριν την έναρξη του καλοκαιριού ή εάν το επιθυμείτε, προς το τέλος της άνοιξης. Είναι σημαντικό να γίνεται μια από εκείνες τις περιόδους, καθώς δεν έχει προλάβει να ξεκινήσει η πολλή ζέστη. Κι έτσι, τα πρόβατά σας θα έχουν προλάβει να αναζωογονηθούν και να είναι έτοιμα για το καλοκαίρι που πλησιάζει. 

Καλό είναι πριν ξεκινήσει το κούρεμα προβάτων να τα προετοιμάσετε καταλλήλως. Αρχικά θα πρέπει τα ζωάκια να έχουν καθαρό τρίχωμα, προκειμένου να μπορέσει η διαδικασία να γίνει πιο εύκολα. Επίσης, θα πρέπει να προετοιμαστείτε κι εσείς οι ίδιοι, καθώς εάν πρόκειται για κούρεμα στο χέρι, απαιτείται αρκετή φυσική δύναμη. Εφόσον ολοκληρώσετε το κούρεμα, καλό είναι να αποφύγετε την έκθεση των ζώων σε ακραίες καιρικές συνθήκες για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Αυτό θα τα προστατέψει από ακραίες θερμοκρασίες. Επίσης, καλό είναι να αυξήσετε για λίγο το σιτηρέσιο εκείνες τις ημέρες. Εξοπλιστείτε με τις κατάλληλες ζωοτροφές σε χονδρική από το site μας και χρησιμοποιήστε τη δοσολογία που σας έχει προτείνει ο κτηνίατρός σας.

Τι εξοπλισμός χρησιμοποιείται 

Συνήθως για το κούρεμα προβάτων χρησιμοποιείται κάποιο ειδικό ψαλίδι που μπορείτε να προμηθευτείτε είτε από κάποιο φυσικό κατάστημα είτε online. Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε μια ηλεκτρική κουρευτική μηχανή η οποία εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό. Αξίζει να σημειωθεί, πως το κούρεμα για ένα ζώο μπορεί να διαρκέσει έως και μία ώρα περίπου. Αυτό, κυρίως εάν το ζώο είναι λίγο πιο ατίθασο και αντιστέκεται.