Τα σφακιανά πρόβατα, προέρχονται όπως φαίνεται και από την ονομασία από την περιοχή Σφακίων της Κρήτης.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των σφακιανών προβάτων;

Τα σφακιανά πρόβατα, προέρχονται όπως φαίνεται και από την ονομασία από την περιοχή Σφακίων της Κρήτης. Είναι μια από τις ελληνικές φυλές που προτιμάται ιδιαίτερα από τους ντόπιους κτηνοτρόφους λόγω της ανθεκτικότητας τους. Ανήκει στην κατηγορία των γαλακτοπαραγωγών προβάτων. Αυτό σημαίνει ότι παρουσιάζει ορισμένες διαφορές στη μορφολογία του μαστού και του σώματος (στήθος-θώρακας), έχει διαφορετική ανάπτυξη μυών και ψηλά, ισχυρά άκρα. Είναι ωστόσο η κατάλληλη φυλή προβάτων για εσάς; Σε ποιές περιπτώσεις αξίζει να την επιλέξετε; Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε τα πάντα για τα πρόβατα σφακίων! 

Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της φυλής 

Τα σφακιανά πρόβατα είναι λεπτόουρα, αναμικτόμαλλα και μικρόσωμα. Οι κριοί φτάνουν σε ύψος τα 65 εκατοστά ενώ το βάρος τους ανέρχεται στα 61 κιλά. Αντίστοιχα, οι προβατίνες, φτάνουν σε ύψος τα 58 εκατοστά και δεν ξεπερνούν τα 40 κιλά. Επιπλέον, τα αρσενικά έχουν ελικοειδή κέρατα, ενώ τα θηλυκά συνήθως δεν έχουν κέρατα.  

Η φυλή έχει γενικότερα λευκό χρωματισμό με εξαίρεση τις μαύρες κηλίδες στα μάτια και τα άκρα. 

Τα άκρα των σφακιανών προβάτων είναι λεπτά, ψηλά και ισχυρά. Κατά κανόνα, η κοιλιά, το κεφάλι και τα κάτω άκρα των ποδιών δεν καλύπτονται από μαλλί. 

Όσον αφορά τη διατροφή τους, είναι πρόβατα τα οποία έχουν λιτή και μη απαιτητική διατροφή. Στηρίζεται στην τοπική ορεινή βλάστηση της Κρήτης. Για αυτό το λόγο, σε περιόδους περιορισμένης βλάστησης, μπορεί να χρειαστεί να χορηγήσετε επιπλέον τροφές για πρόβατα

Οι αποδόσεις των σφακιανών προβάτων

Γενικότερα, ο απογαλακτισμός των αρνιών πραγματοποιείται συνήθως στην ηλικία των 70 ημερών. Τα κριάρια ξεκινούν να αναπαράγονται σε ηλικία 18 μηνών ενώ οι προβατίνες σε ηλικία 12 μηνών. Ο δείκτης πολυδυμίας των σφακιανών προβάτων είναι 1,4. Ο αριθμός αυτός υπολογίζεται διαιρώντας τον αριθμό αρνιών που γεννήθηκαν με τον αριθμό των προβατίνων που γέννησαν. Οι τοκετοί συνήθως γίνονται τους μήνες Οκτώβριο-Ιανουάριο.  

Η μέση γαλακτοπαραγωγή στα πρόβατα αυτά κυμαίνεται στα 140 κιλά, ενώ η συνήθης διάρκεια του αρμέγματος είναι οι 180 ημέρες.  Φυσικά, η ποσότητα αυτή εξαρτάται από τη διατροφή, την ηλικία των θηλυκών προβάτων και το ίδιο το άρμεγμα

Παρά το γεγονός ότι τα σφακιανά πρόβατα επιλέγονται συνήθως για την παραγωγή γάλακτος, μπορούν να επιλεχθούν και για κρεοπαραγωγή και εριοπαραγωγή. Τα αρνάκια γάλακτος έχουν βάρος 7-10 κιλά, ενώ τα μεγαλύτερης ηλικίας πρόβατα έχουν βάρος 17-20 κιλά. Όσον αφορά την εριοπαραγωγή, παράγονται 0,6-1,2 κιλά μαλλιού. 

Είναι, λοιπόν τα σφακιανά πρόβατα τα κατάλληλα για τη δική σας μονάδα; Μπορείτε να διαβάσετε επιπλέον, τον πλήρη οδηγό μας για τη διαχείριση προβατοτροφικής μονάδας για να επιλύσετε κάθε σας απορία! Και εάν ενδιαφέρεστε για ζωοτροφές σε χονδρική, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.