Τα μπλοκ αλατιού που λειτουργούν σαν συμπλήρωμα μετάλλων είναι απαραίτητα για τη διατροφή.

Σε τι βοηθάει το αλάτι στα πρόβατα;

Τα μπλοκ αλατιού που λειτουργούν σαν συμπλήρωμα μετάλλων είναι απαραίτητα για τη διατροφή, όπως άλλωστε και η μαγειρική σόδα που  τοποθετείτε με δίσκο στο εσωτερικό του στάβλου. Έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζει το ph του στομάχου και βοηθά την πέψη. 

Το αλάτι διεγείρει την όρεξη των προβάτων τόσο σε τροφή όσο και σε νερό.  Τα πρόβατα που δεν παίρνουν ικανοποιητική ποσότητα για να ικανοποιήσουν  τις ανάγκες τους μασούν ξύλα, γλείφουν διάφορα αντικείμενα και τρώνε τοξικά  φυτά. Ανεπαρκής ποσότητα άλατος στα σιτηρέσια μειώνει την κατανάλωση  τροφής για πρόβατα. Επίσης, μειώνεται η δυνατότητα αξιοποίησης από το ζώο άλλων θρεπτικών στοιχείων, όπως το ασβέστιο και ο φωσφόρος. 

Το αλάτι που χορηγείτε στα αιγοπρόβατα ενεργεί ερεθιστικά στο πεπτικό σύστημα. Αυτό καθώς αυξάνει την έκκριση του σάλιου, της χολής και όλων των λοιπών πεπτικών υγρών με αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερη αφομοίωση της τροφής ή της ειδικής ζωοτροφής. Δημιουργεί επίσης ζωηρότητα στα ζώα και τα καθιστά πιο ανθεκτικά απέναντι στις διάφορες ασθένειες. Δρα επίσης θετικά στην κυκλοφορία του αίματος, διεγείρει τη δίψα, αυξάνει την έκκριση των διαφόρων οργανικών αποκρίσεων. Και κυρίως της ούρησης. Επίσης, διεγείρει την καλή λειτουργία του  δέρματος. 

Πως το αλάτι στα πρόβατα βοηθά στην αύξηση της γαλακτοπαραγωγής;

Ένας σημαντικός παράγοντας για την πτώση της γαλακτοπαραγωγής κατά τη  διάρκεια του χειμώνα είναι η μείωση της κατανάλωσης νερού. Κατά τη διάρκεια  του χειμώνα είτε γιατί το νερό είναι κρύο, είτε γιατί υπάρχει στην ατμόσφαιρα  του στάβλου πολύ έντονη υγρασία τα ζώα δεν διψούν. Στις ημέρες με πολύ ψύχος διπλασιάζουμε την ποσότητα του αλατιού μέσα στο μίγμα ούτως ώστε τα ζώα να αναγκαστούν να πιούνε νερό. Ανανεώνουμε συνεχώς το νερό στους κουβάδες ώστε να είναι πάντοτε φρέσκο. Είναι προτιμότερο να ανανεώνουμε το νερό ώστε να έχει και καλύτερη θερμοκρασία από το να παραμένει στάσιμο μέσα στις ποτίστρες. Το ιδανικό θα ήταν να διατηρείτε το νερό στην ιδανική  θερμοκρασία των 15 °C.