Η σωστή εκτροφή προβάτων αποτελεί αναμφίβολα μια πρόκληση.

Πως να διαλέξετε πρόβατα για κρέας

Η σωστή εκτροφή προβάτων αποτελεί αναμφίβολα μια πρόκληση. Το πρώτο βήμα της διαδικασίας αποτελεί η επιλογή της κατάλληλης φυλής. Αυτή εξαρτάται κυρίως από το σκοπό εκτροφής των ζώων, το κλίμα και τα λιβάδια. Τα πρόβατα μπορούν να ταξινομηθούν ανάλογα με το μήκος ή το εύρος ουράς και τον τύπο μαλλιού, ωστόσο στο παρόν άρθρο θα επικεντρωθούμε στη διαφοροποίηση με βάση το σκοπό εκτροφής. Σύμφωνα με αυτόν το διαχωρισμό, τα πρόβατα μπορούν να χωριστούν στις εξής κατηγορίες: γαλακτοπαραγωγά, εριοπαραγωγά και κρεοπαραγωγά ή κοινώς πρόβατα για κρέας. 

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να γίνει αναφορά στους όρους που χρησιμοποιούνται για τα πρόβατα με βάση την ηλικία και την τεκνοποίηση τους. 

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα κριάρι, ένα αρνάκι γάλακτος και ένα πρόβατο;

Αρνάκι γάλακτος: είναι το ζώο ηλικίας έως 4 μηνών που τρέφεται ακόμη με γάλα

Αρνί: είναι ηλικίας 4 μηνών έως 1 έτους και βάρους 10-16 κιλών. Επιπλέον, δεν έχουν πέσει τα μέσα νεογιλά δόντια του

Ζυγούρι: το ζώο 1-2 ετών που έχει υποστεί πτώση των μέσων νεογιλών δοντιών, ωστόσο δεν έχει τεκνοποιήσει ακόμη.

Πρόβατο: είναι μεγαλύτερο του ενός έτους και ζυγίζει έως 50 κιλά. 

Προβατίνα: το θηλυκό πρόβατο ηλικίας άνω των 2 ετών που έχει τεκνοποιήσει

Κριάρι: το αρσενικό πρόβατο ηλικίας άνω των 2 ετών που έχει τεκνοποιήσει

Ποια είναι λοιπόν, τα κατάλληλα πρόβατα για κρέας;

Με ποιον τρόπο ξεχωρίζουν τα κρεοπαραγωγά πρόβατα; Τα πρόβατα για κρέας συνήθως διαθέτουν υψηλότερο βάρος (άνω των 75 κιλων)  και ιδιαίτερα μυϊκή σύσταση, ενώ η απόδοση σφαγής κρέατος είναι μεγαλύτερη από 50%. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στα κρυολογήματα και σε αντίξοες συνθήκες. Στα αρνητικά γνωρίσματα αυτών των φυλών συγκαταλέγονται το μαλλί χαμηλότερης ποιότητας και η περιορισμένη γονιμότητα. 

Μερικές από τις καταλληλότερες φυλές είναι οι παρακάτω: 

  • Suffolk 
  • Romanov 
  • Berrichone du Cher
  • Ile de France
  • Texel 

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε πρόβατα τόσο για το λίπος όσο και για το κρέας τους. Τα πρόβατα αυτά είναι επίσης υψηλού βάρους (άνω των 70 κιλών) και διαθέτουν λιπώδη ουρά (5-35 κιλά λίπους). Διαθέτουν υψηλή αντοχή σε κρυολογήματα και χαρακτηρίζονται κι αυτά από το μαλλί χαμηλότερης ποιότητας και τη χαμηλή γονιμότητα.

Μερικές από τις καταλληλότερες φυλές είναι οι παρακάτω: 

  • Gissar 
  • Edilbaevskaya
  • Dzhaidara

Όσον αφορά τις ελληνικές φυλές από πρόβατα για κρέας, ως καλύτερη μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή της Φλώρινας. Οι φυλές της Χίου και Μυτιλήνης παράγουν επίσης μεγάλη παραγωγή κρέατος, ωστόσο είναι χαμηλότερης ποιότητας. 

Έχετε απορίες για την εκτροφή προβάτων και τη διατροφή τους; Περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα μας για να μάθετε περισσότερα για τις ζωοτροφές και να βρείτε τις καταλληλότερες τροφές για πρόβατα