Μια αγελάδα δεν μπορεί να παράγει γάλα καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Πόσο γάλα παράγει η αγελάδα την ημέρα;

Μια αγελάδα γονιμοποιείται στο στάδιο που ονομάζεται “μοσχίδα“ δηλαδή σε ηλικία ενάμιση έως δυο χρόνων και όταν το βάρος της είναι πάνω από 300 κιλά.  Η εγκυμοσύνη μιας αγελάδας διαρκεί 9 μήνες, περίπου από 240 έως 311 ημέρες. Μετά τη γέννηση του μοσχαριού είναι και το σημείο που εμφανίζεται το πρώτο γάλα. Όμως, πόσο γάλα μπορεί να παράγει η αγελάδα την ημέρα

Πρωτόγαλα και φυσιολογικό γάλα αγελάδας

Πρωτόγαλα: Η πρώτη έκκριση γάλακτος από τους μαστούς και διαφέρει κατά πολύ από το φυσιολογικό γάλα. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία  και πρωτεΐνη και λιγότερο πλούσιο σε λακτόζη, λίπος, σίδηρο, βιταμίνη Α και  D.

Φυσιολογικό γάλα: Μεταβολές στη σύσταση του γάλακτος παρατηρούνται κυρίως τις πρώτες μέρες και συνεχίσουν οι μεταβολές με πιο αργούς ρυθμούς μέχρι την 5η εβδομάδα. Το ποσοστό λίπους και πρωτεΐνης, αυξάνεται σταδιακά  και ραγδαία αύξηση παρατηρείται στο τέλος της γαλουχίας. Η λακτόζη μειώνεται ενώ η συγκέντρωση των ιχνοστοιχείων αυξάνεται ελαφρώς σε αυτή τη περίοδο.

Πόσες μέρες παράγει γάλα μια αγελάδα; 

Μια αγελάδα δεν μπορεί να παράγει γάλα καθόλη τη διάρκεια του έτους. Σταδιακά η απόδοση γάλακτος μειώνεται, καθώς μειώνονται και τα ποιοτικά του  χαρακτηριστικά. Για να μεγιστοποιηθεί η γαλουχία, οι αγελάδες  γονιμοποιούνται κάθε χρόνο. Μια αγελάδα που κυοφορεί συνεχίζει να παράγει γάλα, η γαλακτοπαραγωγή σταματάει στο τελευταίο διάστημα της κυοφορίας (2 μήνες πριν τον αναμενόμενο τοκετό). Αυτό σημαίνει ότι το ζώο σταματά σταδιακά να παράγει γάλα. Είναι απαραίτητο το σώμα να αναπαύεται και όλες οι δυνάμεις να κατευθύνονται στην ανάπτυξη του μοσχαριού. Αν αυτό δεν γίνει, τότε τόσο η αγελάδα όσο και το νεογέννητο θα εξαντληθούν. 

Επομένως, η περίοδος θηλασμού δεν διαρκεί περισσότερο από 320 ημέρες  και η ξηρά περίοδος διαρκεί περίπου ενάμισι έως δύο μήνες. Οι αγελάδες  δίνουν το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος μετά τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη γέννηση. 

Η γαλακτοπαραγωγή εξαρτάται από εξωγενούς και ενδογενούς παράγοντες. Τι καθορίζει πόσο γάλα μπορεί να παράγει μια αγελάδα την ημέρα; Αυτός ο δείκτης μπορεί να ποικίλει σημαντικά στις διάφορες φυλές των αγελάδων. Ας υπολογίσουμε από τι εξαρτάται το πόσα λίτρα γάλακτος παράγει μια αγελάδα ανά ημέρα.  

Βρείτε τις κατάλληλες ζωοτροφές για μέγιστη γαλακτοπαραγωγή στη ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε.

Παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή του γάλακτος

1. Είδος 2. Φυλή 3. Ατομικότητα του ζώου 4. Στάδιο γαλακτοπαραγωγής 5.  Ηλικία 6. Συχνότητα αρμέγματος 7. Εγκυμοσύνη 8. Οίστρος 9. Ξηρά περίοδος  10. Θερμοκρασία και Υγρασία 11. Διατροφή και νερό 12. Ασθένεια 13.  Γεωγραφική Περιοχή 14. Άλλοι παράγοντες διαχείρισης 

Ατομικότητα του ζώου

Το στέλεχος και η ατομικότητα της αγελάδας μέσα στη φυλή διαφέρει στη ποσότητα γαλακτοπαραγωγής. Μεγαλύτερες αγελάδες συνήθως παράγουν περισσότερο γάλα. Η αγελάδα περίπου παράγει 8% γάλα του συνολικού της βάρους. 

Οι αγελάδες συνήθως μπαίνουν στη ξηρά περίοδο 2 μήνες πριν τον επόμενο  τοκετό. Η ξηρά περίοδος είναι περίοδος ξεκούρασης και είναι πολύ σημαντικό  εφόσον αυξάνεται η γαλακτοπαραγωγή στην επόμενη γαλουχία. Η ποσότητα  παραγωγής γάλακτος συνήθως μειώνεται όταν η διάρκεια της ξηράς περιόδου  είναι λιγότερη από 40-60 ημέρες (25-40% μείωση στην ποσότητα). Σε  περίπτωση που η ξηρά περίοδος είναι πέραν των 60 ημερών, δεν έχει οποιοδήποτε αποτέλεσμα σχετικά με την αύξηση της γαλακτοπαραγωγής. Μειώνει τον ετήσιο μέσο όρο παραγωγής και αυξάνει το διάστημα γέννας. 

Ηλικία και Σωματικό βάρος κατά τον τοκετό

Η ποσότητα γάλακτος που  παράγεται από τις αγελάδες αυξάνεται με τις επαναλαμβανόμενες γαλουχίες (ηλικία). Αυτό οφείλεται στην αύξηση του σωματικού βάρους, που έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο πεπτικό σύστημα και μεγαλύτερο μαστικό αδένα για  την έκκριση του γάλακτος. Η αποκατάσταση της εγκυμοσύνης και της  γαλουχίας μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της γαλακτοπαραγωγής στο 30%  από την πρώτη έως την πέμπτη περίοδο της γαλουχίας. 20% λόγω του  σωματικού βάρους 80% λόγω των επαναλαμβανόμενων εγκυμοσύνων και γαλουχιών. 

Το πόσο γάλα παράγει μια αγελάδα αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό γαλουχίας και  μεγιστοποιείται στην τέταρτη ή στην πέμπτη γαλουχία (4η ή 5η ). Αυτό είναι  αποτέλεσμα της αυξανόμενης ανάπτυξης του μεγέθους του μαστού σε σχέση  με μέγεθος που είχε κατά την πρώτη γαλουχία. Η αναμενόμενη ώριμη απόδοση  (ώριμο ισοδύναμο) μιας πρώιμης αγελάδας που γέννησε σε ηλικία δύο ετών,  μπορεί να εκτιμηθεί με πολλαπλασιασμό της απόδοσης της πρώτης γαλουχίας  κατά 1.3, Πρώτη γαλουχία = 1500 κιλά 4 η/5η γαλουχία= 1500 Χ 1.3 = 1950  κιλά 

Η εγκυμοσύνη έχει ανασταλτική επίδραση στην απόδοση του γάλακτος, η  μεγαλύτερη μείωσης της απόδοσης γάλακτος συμβαίνει μετά τον 5ο μήνα της  εγκυμοσύνης. Μέχρι τον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης, η απόδοση γάλακτος μπορεί να είναι κατά 20% μικρότερη για τον συγκεκριμένο μήνα σε σύγκριση με μη έγκυες αγελάδες. Η ανασταλτική επίδραση της εγκυμοσύνης δεν οφείλεται στις απαιτήσεις του εμβρύου. Η αύξηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης κατά την εγκυμοσύνη, μειώνει τον ρυθμό έκκρισης του γάλακτος. Μάθετε περισσότερα για τα συμπληρώματα αγελάδων γαλακτοπαραγωγής και πως μπορούν να τη βοηθήσουν στην υψηλότερη παραγωγή γάλακτος.

Πόσο γάλα παράγουν οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής; 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, οι αγελάδες  στη χώρα μας στις προηγμένες μονάδες παράγουν περίπου 9 -11 τόνους,  γεγονός που μας κατατάσσει περίπου στο ίδιο επίπεδο με τους Ευρωπαίους κτηνοτρόφους κατά μέσον όρο. Η περιεκτικότητα σε λίπος, πρωτεΐνη και λακτόζη  είναι 3,83%, 3,32% και 4,89% αντίστοιχα και ο μέσος αριθμός σωματικών  κυττάρων είναι 396.000. 

 holsein

Η Holstein είναι η φυλή των αγελάδων που παράγει  την περισσότερη ποσότητα σε γάλα κατά μέσο όρο. Η  αγελάδα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το μέσο βάρος  για μια αγελάδα Holstein της Δανίας, είναι 650-700  κιλά. Κατά τη γέννηση, τα μοσχάρια μπορούν να  ζυγίζουν περίπου 30 - 45 κιλά. Ετήσια απόδοση σε  γάλα από 8.000 έως 11.000 kg / έτος, περιεκτικότητα  σε πρωτεΐνες 3,37%.

Το γάλα της αγελάδας Jersey έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος. Η αγελάδα ζυγίζει μεταξύ 350-550 κιλά. Ένα μοσχάρι ζυγίζει 20-35 κιλά κατά τη  γέννηση. Jersey είναι συνήθως χρώματος γκρι ή καφέ.  Την πάροδο του χρόνου η Jersey έχει κρατήσει έμφαση  στην υψηλή παραγωγή λιπαρά και πρωτεΐνες γάλακτος.  Ετήσια απόδοση γάλακτος 5000 έως 8000 kg / έτος, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες 4, 13%, περιεκτικότητα σε λίπος 6,5%.

 red

Η Red Danish ζυγίζει μεταξύ 500-650 κιλά. Κατά τη γέννηση, τα μοσχάρια μπορούν να ζυγίζουν περίπου  30 - 45 κιλά. Έχει γερή κράση. Ετήσια απόδοση  γάλακτος 8000 - 9000 kg, περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη 3,52%, περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες 4,2%.