Πως ορίζεται η ηλικίας τους;

Πόσα χρόνια ζουν τα κουνέλια

Σίγουρα για να διαβάζετε αυτό το άρθρο θα έχετε αναρωτηθεί κι εσείς όπως και πολλοί ακόμη, πόσα χρόνια ζουν τα κουνέλια. Πως ορίζεται η ηλικίας τους; Πως την συγκρίνουμε με την ανθρώπινη; Ποια είναι τα σημάδια που προδίδουν την ηλικία ενός κουνελιού;

Όλα αυτά και πολλά ακόμη, στο άρθρο που ακολουθεί!

Πόσα χρόνια ζουν τα κουνέλια; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Αρχικά, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα κουνέλια είναι θηλαστικά της οικογένειας των λαγοειδών και εντοπίζονται σε πολλά σημεία του πλανήτη. Συνολικά, έχουν καταγραφεί επτά διαφορετικά είδη κουνελιών, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κουνελιού, του Συλβίλαγου και του Λαγού Amami.

Κατά μέσο όρο, έχουν μήκος σώματος από 40 - 50 εκατ. του μέτρου, κοντή ουρά, τρίχες δέρματος παχιές με διάφορα χρώματα, που ποικίλουν ανάλογα με τη φυλή, αυτιά μακριά και 'ορθια και πόδια με νύχια.

Η σχέση του ανθρώπου με το κουνέλι

Η σχέση του ανθρώπου με το κουνέλι καταγράφηκε για πρώτη φορά από τους Φοίνικες πάνω από 1.000 έτη π.Χ.. Τα κουνέλια και οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, πέρα από την εξημέρωση, καθώς πρόκειται για περίπτωση ζώου, το οποίο μεταχειριζόμαστε ως τροφή και κατοικίδιο.

Ηλικία και βιολογικός κύκλος του κουνελιού

Τα κουνέλια ζουν γύρω στα 8-12 χρόνια, αναλόγως των συνθηκών στις οποίες διαβιώνει. Τα κουνέλια που τρέφονται με τις κατάλληλες ζωοτροφές και βρίσκονται σε καθαρό και ήσυχο περιβάλλον ζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι τα κουνέλια που υποβάλλονται σε στείρωση έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο.

Πώς αντιστοιχίζεται η ηλικία του κουνελιού με αυτή του ανθρώπου;

Εάν επιχειρούσαμε να αντιστοιχίσουμε την ηλικία ενός κουνελιού με αυτή του ανθρώπου, θα λέγαμε ότι η αναλογία ορίζεται ως εξής: για κάθε ημερολογιακό έτος του ανθρώπου μεταφράζεται ως μια εβδομάδα ζωής για τα κουνέλια. Επομένως για έναν άνθρωπο ενός έτους, αντιστοιχεί ένα κουνέλι μιας εβδομάδας.

Σημάδια που προδίδουν την ηλικία ενός κουνελιού

Στην περίπτωση πάλι που δεν γνωρίζουμε την ακριβή ηλικία ενός κουνελιού, μια καλή τακτική είναι να ελέγξουμε τη φτέρνα του! Όσο πιο σκουρόχρωμη και σκληρή είναι, τόσο μεγαλύτερο είναι και το κουνέλι ενώ αντίστοιχα τα νεαρά κουνέλια έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα στη περιοχή της φτέρνας με λεία επιφάνεια.

Επιπλέον, άλλα φυσικά χαρακτηριστικά ενός κουνελιού που προδίδουν την ηλικία του είναι: η έκφραση των ματιών τους, το αραίωμα του τριχώματός τους με το πέρασμα του χρόνου, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που λόγω γήρατος τα κουνέλια έχουν απώλεια της όρασης ή της ακοής τους.

Τι επηρεάζει τη διάρκεια ζωής ενός κουνελιού;

Τέλος, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά ή θετικά τη μακροβιότητα ενός κουνελιού. Μεταξύ άλλων, η διάρκεια ζωής ενός κουνελιού εξαρτάται από:

  • Kληρονομικούς παράγοντες
  • Κατάλληλος εμβολιασμός και προστασία
  • Υγιεινή και φροντίδα
  • Σωστή διατρογή 

Αν σας άρεσε το άρθρο μας μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο Newsletter μας και να ενημερώνεστε πρώτοι για τις μοναδικές προσφορές στα προϊόντα μας. Εκεί θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες και χρήσιμες συμβουλές για διάφορα ζητήματα που μπορεί να σας απασχολούν.