Ποιες είναι οι διαφορετικές ράτσες κότας;

Για να κατανοήσουμε καλύτερα πως έχουν αναπτυχθεί οι διάφορες ράτσες κότας στον κόσμο, είναι σημαντικό να μελετήσουμε σε βάθος την προέλευσή τους.

Όσον αφορά τις κότες και την αναπαραγωγή τους, μερικά από τα συνήθη ερωτήματα που δημιουργούνται είναι «τι τρώνε οι κότες για να κάνουν αυγά». Στη συνέχεια θα βρείτε όλες τις λεπτομέρεις που χρειάζεστε για πλούσια παραγωγή.

Πλήρης οδηγός: Tι τρώνε οι κότες για να κάνουν αυγά

Γενικά η περίοδος αυγοπαραγωγής έχει δύο στάδια.

Το πρώτο στάδιο, (πρώτες 20-23 εβδομάδες της αυγοπαραγωγής) που οι κότες είναι ηλικίας 42-46 εβδομάδων. Στο στάδιο αυτό παρατηρείται αύξηση του βάρους των ορνίθων, αύξηση του ποσοστού ωοτοκίας και αύξηση του βάρους του αυγού.

Το δεύτερο στάδιο (τελευταίες 30 εβδομάδες της αυγοπαραγωγής), στο οποίο παρατηρείται σταθεροποίηση του βάρους των ορνίθων, μείωση του ποσοστού ωοτοκίας, μικρή αύξηση του βάρους των αυγών, μείωση της αντοχής του κελύφους των αυγών.

Κότες & διατροφικές ανάγκες

Στις κότες, η μικρή χωρητικότητα του πεπτικού συστήματος, η σχετικά ταχεία διέλευση της τροφής καθιστούν αναγκαία τη διατροφή τους με σιτηρέσια αποτελούμενα από επιλεγμένες πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας, υψηλής πεπτικότητας και μικρού όγκου. 

Οι κότες για να κάνουν αυγά, έχουν θρεπτικές ανάγκες σε : Ενέργεια, Πρωτεΐνες, Βιταμίνες, Μακροστοιχεία, Ιχνοστοιχεία, Λίπη, Κυτταρίνες και Νερό. 

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την κατανάλωση τροφής από την κότα είναι : 

  • το βάρος της κότας 
  • ο ρυθμός αύξησης
  • η παραγωγή αυγών
  • η μορφή της τροφής (άλευρο, πέλλετ, τραχανάς)
  • η ενεργειακή πυκνότητα της τροφής
  • η κινητικότητα 
  • και οι καιρικές συνθήκες

Η επίδραση της διατροφής στα χαρακτηριστικά της παραγωγικής ικανότητας είναι πολύ μεγάλη. Όσο πιο κατάλληλη σε ποιότητα και σε ποσότητα τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό αυγοπαραγωγής, καλύτερος ο δείκτης μετατρεψιμότητας της τροφής και μικρότερη η θνησιμότητα. 

Επομένως, η διατροφή στις κότες πρέπει να βασίζεται στην χορήγηση εξειδικευμένου φυράματος το οποίο να περιέχει δημητριακούς καρπούς και κυρίως καλαμπόκι, σογιάλευρο, πίτυρα σιταριού, σογιέλαιο, ανθρακικό ασβέστιο (μαρμαρόσκονη), φωσφορικό μονοασβέστιο, χλωριούχο νάτριο (αλάτι), διττανθρακικό νάτριο (σόδα), βιταμίνες, αμινοξέα, μακροστοιχεία και ιχνοστοιχεία. 

Προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί η διατροφή της κότας

Η μορφή του πρέπει να είναι σε πέλλετ ή τραχανά ιδιαίτερα για κότες ελεύθερης βοσκής για να μειώνονται οι απώλειες. Θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας από υγειονομικής άποψης, απαλλαγμένο από σαλμονέλα, κατάλοιπα αντιβιοτικών, υπολείμματα οργανοφωσφορικών λιπασμάτων και ότι εναρμονίζεται με την οδηγία 2002/32/ΕΚ σχετικά με τις ανεπιθύμητες ουσίες στις ζωοτροφές, στα επίπεδα μυκοτοξινών και βαρέων μετάλλων. 

Επίσης η σύσταση του φυράματος πρέπει να είναι απόλυτα ισορροπημένη και σύμφωνα με τις ανάγκες των πτηνών σε θρεπτικά συστατικά ανάλογα με την ηλικία τους και το στάδιο ανάπτυξής τους.

Η Βιοζωκάτ έχει καταρτίσει ειδικό πρόγραμμα διατροφής για τους ερασιτέχνες αλλά και τους επαγγελματίες πτηνοτρόφους, από νεοσσό ημέρας έως και για όλη την περίοδο της αυγοπαραγωγής. Επομένως για κάθε φάση του παραγωγικού κύκλου υπάρχει η αντίστοιχη τροφή για να καλύπτονται οι ανάγκες των πτηνών και να μεγιστοποιούνται οι αποδόσεις.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΒΙΟΖΩΚΑΤ ΓΙΑ ΟΡΝΙΘΕΣ ΩΟΤΟΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΣΙΤΗ-ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ

  • 09 ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΓΜΑ ΝΕΟΣΣΩΝ-ΠΟΥΛΑΔΩΝ ΟΙΚΟΣΙΤΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ
  • Φ19 ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΓΜΑ ΝΕΟΣΣΩΝ-ΠΟΥΛΑΔΩΝ ΟΙΚΟΣΙΤΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ-ECO
  • 06 ΜΙΓΜΑ ΑΥΓΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΡΝΙΘΩΝ ΟΙΚΟΣΙΤΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ
  • Φ16 ΜΙΓΜΑ ΑΥΓΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΡΝΙΘΩΝ ΟΙΚΟΣΙΤΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ-ECO
  • Ω3 ΜΙΓΜΑ ΟΡΝΙΘΩΝ ΩΟΤΟΚΙΑΣ Ω3

ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ

  • ΑΥΓΟΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΟΡΝΙΘΕΣ (ΚΟΤΕΣ)
  • 04 ΜΙΓΜΑ ΝΕΟΣΣΩΝ ΑΥΓΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (1η ημέρα-2 μήνες)
  • 05 ΜΙΓΜΑ ΠΟΥΛΑΔΩΝ ΑΥΓΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (3ο μήνα-έναρξη ωοτοκίας)
  • 03 ΜΙΓΜΑ ΟΡΝΙΘΩΝ ΩΟΤΟΚΙΑΣ

Επισκεφτείτε σήμερα την ιστοσελίδα της Βιοζωκάτ και ενημερωθείτε για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με την εκτροφή των ζώων: τροφές για πρόβατα, ειδικά συμπυκνώματα, ισορροπιστές και λοιπές ζωοτροφές.

Ακρίτας Καλούσης