Σίγουρα όλοι έχουμε ακουστά ή έχουμε δει από κοντά ένα πόνι άλογο.

Μάθετε τα πάντα για το πόνι άλογο

Σίγουρα όλοι έχουμε ακουστά ή έχουμε δει από κοντά ένα πόνι άλογο. Πόσο καλά ωστόσο γνωρίζουμε την ιδιαίτερη αυτή κατηγορία αλόγου;

Πόνι άλογο: Κατηγορίες 

Τα άλογα διακρίνονται σε φυλές με κριτήριο τη σωματική τους διάπλαση σε 3 κατηγορίες:

1) Ελαφροί ίπποι (Light horses). Ύψος ακρωμίου 147-173 εκατοστά και βάρος 400-600 κιλά. 

2) Βαρείς ίπποι (Draft horses). Ύψος ακρωμίου 147-175 εκ και βάρος περισσότερο από 635 κιλά. 

3) Ελαφροί ίπποι (Ponies). 

Πόνι άλογο:  Φυσικά χαρακτηριστικά

Ως προς την καταγωγή τους και τη σωματική τους διάπλαση είναι όπως οι 2 προηγούμενες κατηγορίες αλλά σημαντικά πιο μικρόσωμα. Ένα πόνι είναι ένα μικρό άλογο (Equus ferus caballus). Έχει συνήθως ύψος ακρωμίου μικρότερο 90-148 εκατοστά και συγκεκριμένη διαμόρφωση και ιδιοσυγκρασία. 

Η μικρόσωμη φυλή ίππων της Σκύρου είναι η μοναδική ομοιογενής Ελληνική φυλή, η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα καθαρή και μαζί με τη Shetland είναι από τις ιδανικότερες για την εκμάθηση ιππασίας σε μικρά παιδιά. Ειδικά τα Σκυριανά αλογάκια είναι πολύ κοινωνικά, εύρωστα, έξυπνα και φιλικά προς τα παιδιά. Έχουν σχετικά με άλλα είδη αλόγων μεγάλη αναλογικά κοιλιά. Έχουν μεγάλη δύναμη και είναι αρκετά λιτοδίαιτα. 

Αναπαραγωγική περίοδος

Η αναπαραγωγική περίοδος όπως και στα άλλα εγχώρια άλογα, είναι από αρχές της άνοιξης μέχρι αρχές καλοκαιριού. Είναι αρκετά γόνιμα και ενηβώνονται  από το πρώτο έτος της ηλικίας τους. Χρησιμοποιούνται σήμερα από τους ιδιοκτήτες για ευχαρίστηση και κοινωνική προβολή.

Προφυλάξεις & ειδική φροντίδα των αλόγων

Ο αερισμός πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να ελαχιστοποιείται η συγκέντρωση υγρασίας, αμμωνίας, δυσάρεστων οσμών και σκόνης. Η θερµο ουδέτερη ζώνη των αλόγων εκτιµάται ότι βρίσκεται µεταξύ 5° C και 25° C. Να αποφεύγεται η υπερβολική ή η ανεπαρκής έκθεση των πόνι στο φως. 

Οι χώροι σταυλισμού πρέπει να παρέχουν στα ζώα προστασία από αντίξοες  καιρικές  συνθήκες και να είναι επαρκείς και ανάλογοι του αριθμού των πόνι. Οι διαστάσεις για τον σταυλισμό των πόνι πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο οι ακόλουθες:

 

Μήκος (m)

Πλάτος (m)

Ύψος (m)

Πόνυ 

3,20

3,20

2,40

Το δάπεδο, να έχει επιφάνεια αντιολισθητική που μπορεί να πλυθεί και να απολυμανθεί και να υπάρχει ικανοποιητικό σύστημα αποχέτευσης. Να καλύπτεται με στρωμνή η οποία να απομακρύνεται και να αντικαθίσταται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 

Φυσική δραστηριότητα 

Τα πόνι πρέπει να ασκούνται τουλάχιστον μια φορά την ημέρα για 1 ώρα. Θα πρέπει να επιθεωρούνται 1 φορά ανά ημέρα. Επίσης να εμβολιάζονται και ακολουθείται αντιπαρασιτική αγωγή. Τα δόντια να τυγχάνουν φροντίδας μια φοράς ανά έτος. Να αποφεύγονται οι ξαφνικοί θόρυβοι.

Η ενήβωση στα πόνι γίνεται συνήθως στις αρχές του 2ου έτους. Στα θηλυκά ο οίστρος εμφανίζεται από την ηλικία των 2 ετών. Η εγκυμοσύνη στη φοράδα διαρκεί περίπου 11 μήνες (330-350 ημέρες). Η πρώτη ένδειξη ότι η φοράδα κυοφορεί είναι η παύση των οίστρων και με την πρόοδο της κυοφορίας η αλλαγή της συμπεριφοράς της, γιατί γίνεται πιο προσεκτική και ήρεμη.

Η σωστή εκτροφή για τα πόνι

Τα πόνι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε φρέσκο και καθαρό νερό. Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις τοποθετούνται και αυτόματες ποτίστρες. Όταν το πόνι είναι κουρασμένο και ιδρωμένο, δεν πρέπει να πιει νερό αμέσως, αλλά αφού ξεκουρασθεί αρκετά. Το χειμώνα το νερό δεν πρέπει να έχει θερμοκρασία μικρότερη από 5ο C και το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι γύρω στους 15ο C, γιατί το πολύ ψυχρό νερό μπορεί να προκαλέσει κωλικό.

Επειδή το πόνι είναι μονογαστρικό και φυτοφάγο ζώο, οι κατάλληλες τροφές στη διατροφή του είναι περιορισμένες. Βασική τροφή είναι η βοσκή, το ξηρό χόρτο λιβαδίου, το ξηρό χόρτο μηδικής, το άχυρο, οι δημητριακοί καρποί (βρώμη και κριθάρι) και τα μίγματα σε pellets. Καλό είναι να έχουν στη διάθεσή τους πλάκες λείξεως. Ο λιναρόσπορος διαθέτει υπακτικές ιδιότητες χρήσιμες στη λειτουργία του εντέρου. Μπορεί να χορηγείται σε μορφή αφεψήματος, το οποίο προστίθεται μέσα στον καρπό μια φορά την εβδομάδα για την πρόληψη κωλικών. Γενικά να αποφεύγονται απότομες αλλαγές στη διατροφή για την αποφυγή πεπτικών διαταραχών.

Πρέπει να χορηγείται κάθε μέρα ικανοποιητική ποσότητα τροφής σε 2 ή περισσότερα γεύματα. Τα δοχεία τροφής και νερού να διατηρούνται καθαρά. Συνιστάται όλα τα πόνι να έχουν πρόσβαση στη βοσκή ή να τους χορηγείται χόρτο μη τεμαχισμένο. 

Γενικά η ξηρά ουσία (ΞΟ) των χονδροειδών ζωοτροφών να είναι τουλάχιστον 1% του σωματικού τους βάρους. Συνήθως τα άλογα καταναλώνουν 2-2,5% του σωματικού τους βάρους ανά ημέρα. Όταν όμως οι ανάγκες δεν καλύπτονται από χονδροειδείς ζωοτροφές, τότε το σιτηρέσιο να περιέχει 1 κιλό ΞΟ από χονδροειδείς ανά 100 κιλά σωματικού βάρους και το υπόλοιπο από συμπυκνωμένες ζωοτροφές.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΑΛΟΓΑ ΤΗΣ ΒΙΟΖΩΚΑΤ

  • ΝΟ 60 ΜΙΓΜΑ ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ ΣΕ PELLET
  • ΝΟ 61 ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ ΦΟΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΡΙΑ ΣΕ PELLET
  • SOLSEL UNIVERSAL ΠΛΑΚΕΣ ΛΕΙΞΕΩΣ (5 kg)
  • UNIVERSAL EIMER ΠΛΑΚΕΣ ΛΕΙΞΕΩΣ ΣΕ ΚΟΥΒΑ (25 kg)
  • VITALTRUNK ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ (ΚΟΥΒΑΣ 6Kg)

ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ :

ΒΡΩΜΗ, ΚΡΙΘΑΡΙ, ΠΙΤΥΡΑ

Βρείτε τροφές για άλογα, τροφές για πρόβατα και λοιπές ζωοτροφές στην ιστοσελίδα www.viozokat.gr.

Ακρίτας Καλούσης