Καραγκούνικα Πρόβατα: Πλεονεκτήματα & Χαρακτηριστικά

Η τεχνική της ενσίρωσης είναι μια διαδικασία ζύμωσης των φυτικών προϊόντων.

Στο παρόν άρθρο, παρουσιάζονται τα καραγκούνικα πρόβατα, τα πλεονεκτήματα και τα χαρακτηριστικά τους. Αφορά τόσο τους παλαιότερος προβατοτρόφους που θέλουν να βελτιώσουν τα κοπάδια τους, αλλά και να γνωρίσουν αυτοί που επιθυμούν για πρώτη φορά να ασχοληθούν με την εκτροφή προβάτων. 

Προέλευση και διατροφή στα καραγκούνικα πρόβατα

Τα Καραγκούνικα πρόβατα εκτρέφονται στο πεδινό τμήμα των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων. Στη δημιουργία τους συνέβαλε το γενετικό υλικό προβάτων προέλευσης Zackel (Τσάκελ), πρόγονος των περισσότερων ελληνικών φυλών, που έχουν  ως κύριο χαρακτηριστικό μακριά ουρά και χονδροειδές αναμικτόμαλλο έριο. 

Η εκτροφή τους είναι εκτατική χωρίς μετακίνηση. Η διατροφή στα Καραγκούνικα πρόβατα βασίζεται στη βόσκηση και στην χορήγηση συμπληρωμάτων ζωοτροφών (μίγματα και συμπυκνώματα). 

Καραγκούνικα Πρόβατα: Μορφολογικά χαρακτηριστικά

Τα Καραγκούνικα πρόβατα είναι μεγαλόσωμα, με μέσο σωματικό βάρος των αρσενικών 80 κιλά και των θηλυκών 57 κιλά. Συναντώνται άτομα εντελώς μαύρα, άσπρα με μελανές κηλίδες στο σώμα και κυρίως στο πρόσωπο, αλλά και εντελώς άσπρα. Είναι λεπτόουρα πρόβατα με την ουρά σε μερικά ζώα να αγγίζει το έδαφος. Ο μαστός των προβάτων είναι μεγάλου μεγέθους, ενώ οι θηλές είναι συμμετρικές και μεσαίου μεγέθους.

Τα πλεονεκτήματα στα καραγκούνικα πρόβατα

Τα Καραγκούνικο Πρόβατο είναι ελληνικό και πολυπληθές.

Τα Καραγκούνικα πρόβατα είναι μια από τις κυρίαρχες ελληνικές φυλές, και αποτελούν άριστη επιλογή για εκτατικού ή ημιενσταυλισμένου τύπου εκτροφές για παραγωγή γάλακτος, μετά την κατοχύρωση της φέτας ως ελληνικού τυριού ΠΟΠ.

Είναι παραγωγικό και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Τα Καραγκούνικα πρόβατα κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες δίνουν υψηλές αποδόσεις σε γάλα και αρνιά. Η γαλακτοπαραγωγή των καλύτερων κοπαδιών του Συνεταιρισμού Προβατοτρόφων Καραγκούνικων προβάτων στο Προάστιο Καρδίτσας, ξεπερνάει τα 250 κιλά, με μέση περιεκτικότητα σε λίπος 6,50% και σε πρωτεΐνη 5,40%. Ενημερωθείτε σχετικά με το οφέλη που έχει το πρόβειο γάλα στον οργανισμό μας!

Η απόδοση σε σφάγιο ξεπερνάει το 60%. Το βάρος των αρνιών κατά την γέννηση είναι 4,5 κιλά (ανάλογα  με το φύλο και τον συντελεστή πολυδυμίας). Το βάρος δε των αρνιών μετά τον απογαλακτισμό (42 ημέρες) είναι 17 κιλά.

Έχει μακροζωία και χαμηλό ποσοστό αντικατάστασης.

Ο μέσος αριθμός τοκετών κάθε προβατίνας είναι 5, με υψηλές αποδόσεις. Συνεπώς, τα Καραγκούνικα πρόβατα υπερέχουν έναντι άλλων φυλών στη διάρκεια της παραγωγικής ζωής.

Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό.

Τα Καραγκούνικα πρόβατα αντέχουν σε όλες τις καιρικές συνθήκες (ζέστη, υγρασία, κρύο). Επίσης προσαρμόζεται πολύ εύκολα σε διάφορες συνθήκες περιβάλλοντος. Όσον αφορά τις ασθένειες, είναι επίσης ανθεκτικό στις μαστίτιδες, πνευμονίες και στην τρομώδη νόσο των προβάτων.

Έχει πρωιμότητα.

Τα θηλυκά, υπό τις κατάλληλες συνθήκες εκτροφής εμφανίζουν τους πρώτους οίστρους σε ηλικία 8 μηνών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των τοκετών πραγματοποιείται τον μήνα Δεκέμβριο.

Είναι κατάλληλο για μηχανική άμελξη.

Ο μαστός στα Καραγκούνικα πρόβατα είναι κανονικής διάπλασης με ισχυρή πρόσφυση στους κοιλιακούς μυς, ενώ οι θηλές είναι συμμετρικές και κατάλληλου μεγέθους.

Βοηθούν στην εξέλιξη του είδους

Τα αρσενικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την γενετική βελτίωση των περισσότερων κοπαδιών της Ελλάδας. Περισσότερα από 2.500.000 πρόβατα φέρουν αίμα της Καραγκούνικης φυλής.

Εφαρμόζονται προγράμματα γενετικής βελτίωσης και είναι πρόβατα με γενεαλογικά στοιχεία και έλεγχο των αποδόσεων από τον Συνεταιρισμό Προβατοτρόφων Καραγκούνικων προβάτων στο Προάστιο Καρδίτσας

Εφαρμόζεται πρόγραμμα απογονικού ελέγχου κριαριών μέσω του Σταθμού Αναπαραγωγής και Τεχνητής Σπερματέγχυσης του Κέντρου Ζωϊκών Γενετικών Πόρων Καρδίτσας.

Πηγή:
1.Συνεταιρισμός Προβατοτρόφων Καραγκούνικων προβάτων, Προάστιο Καρδίτσας
2.Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας
3.Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα πρόβατα, καθώς και τις κατάλληλες ζωοτροφές που πρέπει να χορηγείτε, επισκεφτείτε το site της Βιοζωκάτ.

Ακρίτας Καλούσης