Γιατί τα πρόβατα τρώνε το μαλλί τους;

Πολύ συχνά παρατηρείται πως τα πρόβατα τρώνε το δικό τους μαλλί.

Πολύ συχνά παρατηρείται πως τα πρόβατα τρώνε το δικό τους μαλλί. Οι περιπτώσεις αυτές είναι πολύ συχνές, ειδικά κατά τον τελευταίο μήνα του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Γιατί όμως συμβαίνει πραγματικά αυτό;

Λόγοι που τα πρόβατα τρώνε το μαλλί τους

Μερικοί πιστεύουν ότι η συνήθεια προέκυψε από την παρουσία μικρών παρασίτων, τόσο μικρά όσο η κόκκινη αράχνη ορισμένων ανθοφόρων φυτών. Αυτά προκαλούν ερεθισμό, και για να το μετριάσουν αυτό, τα πρόβατα απέκτησαν τη συνήθεια να δαγκώνουν το δέρμα τους, και έτσι να τρώνε το δικό τους μαλλί. Πιστεύεται γενικά, ωστόσο, ότι η συνήθεια είναι ανάλογη με εκείνη των ορνίθων που τσιμπάνε τα φτερά τους. Καθώς και την περίεργη όρεξη των αγελάδων για παλιά οστά, μάλλινα κουρέλια κ.λπ. που προκύπτει από την έλλειψη ιχνοστοιχείων. Όπως, ο φώσφορος από λιβάδια που καλλιεργούνται ξανά και ξανά και το έδαφος τους είναι πιο αδύναμο. Όλο αυτό βέβαια σε συνδυασμό με την έλλειψη ζωοτροφών οδηγεί στην κατάποση του μαλλιού. Το θείο έχει αποδειχθεί ως ένας τρόπος αντιμετώπισης διότι βοηθάει στο να έχει το ζώο μια καλύτερη σωματική κατάσταση.

Αποτελέσματα βάσει ερευνών

Μέσα από μελέτες και πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί σε μονάδα με 20 πρόβατα (δέκα πρόβατα υπέφεραν από το φαινόμενο κατάποσης του μαλλιού τους), απώλεια βάρους, παρακεράτωση και διαφορετικούς βαθμούς αλωπεκίας. Τα άλλα 10 πρόβατα ήταν κλινικά υγιή και χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου. Το ξύσιμο του δέρματος ελήφθη από προσβεβλημένα πρόβατα μετά την προσθήκη KOH10% ( υδροξειδίου του καλίου) , δεν υπήρχε προσβολή ακάρεων. Τα δείγματα κοπράνων έδειξαν απουσία εσωτερικής παρασιτικής προσβολής. Δύο δείγματα αίματος συλλέχθηκαν από κάθε ζώο. Το πρώτο δείγμα αίματος συλλέχθηκε με αντιπηκτικό για αιματολογική ανάλυση, ενώ το άλλο συλλέχθηκε χωρίς αντιπηκτικό για διαχωρισμό ορού και προχημική βιοχημική ανάλυση.

Τα πρόβατα που έτρωγαν το μαλλί τους έδειξαν σημαντική μείωση στην αιμοσφαιρίνη και στον αιματοκρίτη χωρίς σημαντικές μεταβολές στον ερυθροκυτταρικό και ολικό αριθμό λευκοκυττάρων. Η βιοχημική ανάλυση του ορού των προσβεβλημένων ζώων έδειξε σημαντική μείωση στον ορό του χαλκού, του ψευδαργύρου και του σιδήρου. Επίσης, της ολικής πρωτεΐνης και μιας σημαντικής αύξησης της δραστηριότητας ALP από ό, τι σε υγιή ζώα. Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν μη σημαντικές αλλαγές στο ασβέστιο του ορού, στον φώσφορο, στη λευκωματίνη, στη γλυκόζη, στην ουρία, στην κρεατινίνη, στην ALT και στην AST δραστηριότητα μεταξύ ασθενών και υγιών ζώων. Θα μπορούσε να συναχθεί το συμπέρασμα ότι το σύνδρομο της κατάποσης μαλλιού στα πρόβατα προκαλείται κυρίως από πολλαπλές ελλείψεις ιχνοστοιχείων, ιδίως από χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Για να αποφύγετε τέτοιου είδους περιστατικά, είναι σημαντικό να προσέξετε τι τροφές για πρόβατα χρησιμοποιείτε. Στη ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε. σάς παρέχουμε τροφές σε χονδρική προκειμένου να καλύψουμε για το κάθε ζώο τις διατροφικές ανάγκες που θα έχει κατά τη διάρκεια της ζωής του.