Αν είστε νέος κτηνοτρόφος, σίγουρα θα έχετε πολλά ερωτήματα στο μυαλό σας σχετικά με την εγκυμοσύνη κατσίκας.

Συχνές ερωτήσεις για την εγκυμοσύνη κατσίκας

Αν είστε νέος κτηνοτρόφος, σίγουρα θα έχετε πολλά ερωτήματα στο μυαλό σας σχετικά με την εγκυμοσύνη κατσίκας. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που καλό είναι να προσέχετε και να έχετε κατά νου, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη γέννα. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά μερικά βασικά ερωτήματα και συμβουλές για τη σωστή διαχείρισή της.

Πόσο διαρκεί η εγκυμοσύνη της κατσίκας; 

Μια κατσίκα κυοφορεί για περίπου 150 ημέρες, δηλαδή για 5 μήνες. Εάν δεν είστε σίγουροι πότε έγινε το ζευγάρωμα, μπορείτε να παρατηρήσετε το στήθος της αίγας. Συνήθως, 15 ημέρες πριν τη γέννα οι κατσίκες κατεβάζουν γάλα και πρήζονται, κατά προσέγγιση. Έτσι έστω και με αυτές τις ενδείξεις μπορείτε να καταλάβετε στο περίπου πότε πρόκειται να γεννήσει.

Ποια είναι τα βασικά σημάδια ότι η κατσίκα γεννάει; 

Στο τέλος της εγκυμοσύνης της κατσίκας, όταν έρχεται η ώρα να γεννήσει τα μικρά της, υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που την χαρακτηρίζουν. Την ημέρα της γέννας οι κατσίκες είναι πιο αγχωμένες, κάνουν πιο σπασμωδικές κινήσεις όπως το να κλωτσάνε και ενδέχεται να ξαπλώνουν. Μπορεί επίσης να γλείφουν με τη γλώσσα τους την κοιλίτσα τους. Τη στιγμή που θα ξεκινήσει η διαδικασία, θα καταλάβετε πως ανασαίνει πιο βαριά. Αυτό σημαίνει πως εκείνη τη στιγμή πονάει και σιγά σιγά τα μικρά της θα έρθουν στη ζωή. 

Πως ξέρω αν έχουν γεννηθεί όλα τα κατσικάκια; 

Είναι πολύ απλό. Η κατσίκα εφόσον ολοκληρώσει τη γέννα των μικρών, αποβάλει από τον οργανισμό της τη “σακούλα” που είχε τα μικρά της. Εάν μετά τη γέννα παρατηρήσετε πως ξεκινάει να συμβαίνει αυτό, τότε να είστε σίγουροι πως όλα τα μικρά έχουν γεννηθεί και δεν υπάρχει άλλο. 

Βασικές συμβουλές για την υγεία της κατσίκας 

Φροντίστε πάντα να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τα εμβόλια και τη σωστή φροντίδα των αιγών σας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προσέχετε να μην πιέζετε πολύ τη μητέρα σωματικά, ειδικά τον τελευταίο μήνα πριν τη γέννα. Η εγκυμοσύνη της κατσίκας χρειάζεται την προσοχή σας και την κατάλληλη φροντίδα. Επίσης, φροντίστε να την τρέφετε με τις κατάλληλες τροφές, όπως είναι οι τροφές για αιγοπρόβατα της Βιοζωκάτ. Τέλος, μην ξεχνάτε να την ενυδατώνετε σωστά, δίνοντάς της όσο νερό χρειάζεται. 

Πότε πρέπει να αρμέξω την κατσίκα;

Η κατσίκα θα ξεκινήσει να κατεβάζει γάλα κατευθείαν μετά τη γέννα. Ωστόσο, το πρωτόγαλα αυτό, όπως λέγεται, θα πρέπει να καταναλωθεί από τα κατσικάκια. Αυτό για δύο λόγους: πρώτον, διότι τους είναι απαραίτητο λόγω των θρεπτικών ουσιών του και δεύτερον, γιατί δεν προορίζεται για κατανάλωση. Το πρωτόγαλα καλό είναι να καταναλώνεται για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τη γέννα. Έπειτα, θα πρέπει να αρμέγετε την κατσίκα τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα, για περίπου 8-10 μήνες, ανάλογα την παραγωγή και τη ράτσα. Οι κατάλληλες ζωοτροφές στην προκειμένη περίπτωση θα βοηθήσουν στη γαλακτοπαραγωγή, κυρίως εάν οι κατσίκες σας έχουν επιλεχθεί για αυτό το σκοπό. 

Φυσικά, για περισσότερες πληροφορίες, εμπιστευτείτε τον κτηνίατρό σας.