Παράγοντες που επηρεάζουν τη γαλακτοπαραγωγή προβάτων
Ορισμένα σημεία που επηρεάζουν τη γαλακτοπαραγωγή των προβάτων και πρέπει να γνωρίζετε για να επιτύχετε βελτιστοποίηση των αποδόσεων.
Παραθέτουμε παρακάτω ορισμένα σημεία που επηρεάζουν τη γαλακτοπαραγωγή των προβάτων και πρέπει να γνωρίζετε για να επιτύχετε βελτιστοποίηση των αποδόσεων:
- Προβατίνες 1, 2 και 3 ετών παράγουν 44%, 24% και 13% λιγότερο γάλα από μια προβατίνα 4 ετών.
- 25% της συνολικής παραγωγής γάλακτος παράγεται τις πρώτες 30 μέρες. Για παράδειγμα, αν η συνολική ετήσια παραγωγή γάλακτος είναι 300 λίτρα, τα 75 λίτρα παράγονται κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
- Υπάρχουν τρία συστήματα γαλακτοπαραγωγής:
Στο πρώτο σύστημα (Α) η προβατίνα θηλάζει για 30 μέρες και μετά αρχίζει η άμελξη.
Στο δεύτερο σύστημα (Β), τα μικρά απογαλακτίζονται τη δεύτερη μέρα και αρχίζει η άμελξη.
Στο τρίτο σύστημα (Γ),το οποίο καλείται και μικτό, συνυπάρχουν ο θηλασμός και μία άμελξη τη μέρα από την 3η μέρα.
- Εφαρμογή του συστήματος (Γ), δηλαδή άμελξη και θηλασμός τις πρώτες 30 μέρες, σημαίνει 20% περισσότερο γάλα προς πώληση.
- Απογαλακτισμός τις πρώτες 2 μέρες (Β) σημαίνει 35% περισσότερο γάλα προς πώληση. Απαιτείται βέβαια πολύ καλή ζωοτεχνική διαχείριση.
- Υπερβολικά μεγάλη γαλακτοπαραγωγική περίοδος δεν είναι επιθυμητή. Απαιτείται οπωσδήποτε μια ξηρά περίοδος πριν από τον τοκετό, προκειμένου να δοθεί χρόνος για ανάπλαση των μαστικών αδένων. Η περίοδος αυτή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 μήνες.
- Τουλάχιστον 30 μέρες πριν από τον τοκετό θα πρέπει να αυξηθεί η χορηγούμενη ποσότητα τροφής στις προβατίνες προκειμένου:
α. να υποστηριχτεί η σωστή ανάπτυξη των εμβρύων
β. να ενισχυθεί η ανάπτυξη των μαστών
γ. να προετοιμαστεί το πεπτικό σύστημα των προβατίνων σε κατανάλωση θρεπτικών συστατικών που είναι περίπου 2 φορές περισσότερα από αυτά της κυοφορίας και
δ. να εξασφαλιστούν τα αποθέματα σωματικού λίπους
- Στην αρχή της γαλακτοπαραγωγής, σχεδόν το 50% του παραγόμενου γάλακτος οφείλεται στην κινητοποίηση των αποθεμάτων σωματικού λίπους. Πολύ σημαντική επομένως είναι η διατροφή κατά την κυοφορία προκειμένου η προβατίνα να είναι σε άριστη φυσική κατάσταση κατά τον τοκετό. Βρείτε εδώ τις κατάλληλες ζωοτροφές σε χονδρική για τα μέγιστα αποτελέσματα.
- Υψηλή παραγωγή γάλακτος κατά την κορύφωσή της (τις πρώτες 3-4 βδομάδες) βελτιώνει τόσο τη διάρκεια όσο και τη συνολική γαλακτοπαραγωγή (υψηλότερη παραγωγή και μεγαλύτερη διάρκεια).
- Αλλαγή από το θηλασμό στην άμελξη συνοδεύεται από μείωση της παραγωγής γάλακτος.
Στις 12 εβδομάδες η παραγωγή γάλακτος μειώνεται κατά 30% και στις 25 εβδομάδες κατά 45% σε σχέση με την κορύφωση. Για παράδειγμα, αν η γαλακτοπαραγωγή στην κορύφωσή της είναι 2 λίτρα γάλακτος, στις 12 βδομάδες θα πέσει στα 1,4 λίτρα και στις 25 βδομάδες στα 1,0 – 1,2 λίτρα.
- Δύο αμέλξεις την ημέρα δίνουν 20 – 25% περισσότερο γάλα σε σχέση με μία μόνο άμελξη.
- Αύξηση της παραγωγής γάλακτος συνοδεύεται από μείωση της περιεκτικότητάς του σε λίπος και πρωτεΐνη. Για παράδειγμα, σε πειράματα που έγιναν διαπιστώθηκε ότι αύξηση της παραγωγής γάλακτος κατά 40%, είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση του λίπους του γάλακτος κατά 22% και της πρωτεΐνης κατά 11%.
- Οι χαμηλότερες τιμές λίπους και πρωτεΐνης παρατηρούνται κατά την περίοδο του θηλασμού ή αμέσως μετά τον απογαλακτισμό.
- Η διατροφή στο μέσον και την τελική φάση της γαλακτοπαραγωγής επηρεάζει κυρίως τη διάρκεια της γαλακτοπαραγωγής και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης της προβατίνας και μόνο λίγο την ποσότητα του γάλακτος και τη σύνθεσή του.
- Στόχος δεν είναι πάντοτε η πρόσκαιρα υψηλή γαλακτοπαραγωγή αλλά η μέγιστη κερδοφορία και η διάρκεια της.