Για να αποδώσουν οι αγελάδες σας τα μέγιστα, θα πρέπει να ενεργείτε με το σωστό τρόπο την κατάλληλη χρονική στιγμή.

Βασικές οδηγίες για αγελάδες γαλακτοπαραγωγής

Για να αποδώσουν οι αγελάδες σας τα μέγιστα, θα πρέπει να ενεργείτε με το σωστό τρόπο την κατάλληλη χρονική στιγμή. Οι βασικές ανάγκες που πρέπει να παρέχουμε στις αγελάδες είναι: Διατροφή, Νερό, Φωτισμός, Αερισμός, Ανάπαυση και Χώρος και ορίζονται ως το «διαμάντι της επιτυχίας».

Α. ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΑΝΑ ΖΩΟ ΑΝΑ ΗΜΕΡΑ:

  • Διάρκεια ύπνου : 20 λεπτά
  • Αριθμός γευμάτων : 8-12
  • Μέγεθος γευμάτων : 2,2 kg ξηράς ουσίας
  • Διάρκεια γεύματος : 30-45 λεπτά
  • Χρόνος κατανάλωσης τροφής : 4-9 ώρες
  • Μηρυκασμός : 4-10 ώρες
  • Συνολική ΄΄μάσηση΄΄ τροφής : 16 ώρες

1. Κάθε αγελάδα θα πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση σε καλής ποιότητας ολικό σιτηρέσιο (TMR), 24 ώρες την ημέρα. Ποιοτικό σιτηρέσιο, σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι εύγευστο, να έχει την κατάλληλη σύνθεση, να είναι απαλλαγμένο από μούχλες και να είναι δροσερό. Βρείτε επίσης ζωοτροφές σε χονδρική υψηλής ποιότητας στη ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε.

2. Όλες οι αγελάδες θα πρέπει να μπορούν να τρώνε ταυτόχρονα. Ο χώρος παράθεσης της τροφής ανά αγελάδα (Holstein-Friesian) σε γαλακτοπαραγωγή, θα πρέπει να είναι 75cmΣε ξηρά περίοδο, 85cm.

3. Χορηγείτε το ολικό σιτηρέσιο τουλάχιστον μια φορά ανά ημέρα, κατά προτίμηση δυο ή καλύτερα όσες είναι οι φορές της άμελξης. Εάν χορηγείτε το TMR μια φορά την ημέρα, τότε είναι προτιμότερο να γίνεται στο απογευματινό άρμεγμα. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στις αγελάδες για διατροφή αμέσως μετά την άμελξη και η δυνατότητα κατανάλωσης αυτής μέχρι το πρωί της επόμενης ημέρας.

4. Σπρώχνετε το TMR τουλάχιστον 5 φορές ανά ημέρα, ομοιόμορφα κατά μήκος του παχνιού.

5. Να κάνετε τακτικό έλεγχο της πλήρωσης (rumen filling) της Μεγάλης Κοιλίας, ο οποίος είναι σημαντικός δείκτης για την κατανάλωση ξηράς ουσίας. Βλέπουμε την αγελάδα από αριστερά, κλίμακα 1-5 Για αγελάδα σε γαλακτοπαραγωγή, θα πρέπει να είναι 3, ενώ για αγελάδα σε ξηρά περίοδο, θα πρέπει να είναι 4.

6. Ελέγχουμε τη δραστηριότητα της Μεγάλης Κοιλίας: Πόσες αγελάδες μηρυκάζουν και πόσα μασήματα ανά βλωμό. Στόχος: >70% των αγελάδων που ξαπλώνουν να μηρυκάζουν. Τα μασήματα ανά βλωμό να είναι περισσότερα από 55-75. Εάν είναι λιγότερα, δεν έχουμε σωστό μηρυκασμό και γενικά καλή λειτουργία της ΜΚ. Ελέγξτε την υφή του σιτηρεσίου (ινώδεις ουσίες), τον τεμαχισμό των χονδροειδών ζωοτροφών.

7. Επίπεδη καλοσχηματισμένη, λεία κοπριά

Μακριά στελέχη : κακός μηρυκασμός

Όχι τόσο σφιχτή ή πλαδαρή σχετίζεται πάντοτε με συστατικά του σιτηρεσίου (π.χ. βόσκηση) και φάση της γαλακτοπαραγωγής Χρησιμοποιείστε την κοπριά για να αξιολογήσετε το σιτηρέσιο: συστατικά διατροφής, κατανάλωση τροφής, πέψη, κατανάλωση νερού και υγεία. Συζητήστε με τον διατροφολόγο σας όταν η εμφάνιση της κοπριάς δεν είναι η ιδανική.

8. Ελέγχετε τακτικά τη θρεπτική κατάσταση των αγελάδων Ο Δείκτης Θρεπτικής Κατάστασης (BCS), είναι ένα πολύ σημαντικό διαχειριστικό εργαλείο που βοηθά στη μεγιστοποίηση των αποδόσεων, της υγείας και της γονιμότητας των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής. Η κλίμακα του ΔΘΚ, είναι από 1 (πολύ αδύνατο ζώο), έως 5 (πολύ παχύ ζώο). Οι αγελάδες με σωστό ΔΘΚ στις διάφορες φάσεις του παραγωγικού τους κύκλου, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα. Επιδιωκόμενες τιμές.

Τοκετός:3,5 (3,25-3,75)

Έναρξη γαλακτοπαραγωγής (1-30 ημέρες):3 (2,75-3,25)

Μέγιστο γαλακτοπαραγωγής (31-100 ημέρες) :2,75 (2,5-3)

Μέσο γαλακτοπαραγωγής (101-200 ημέρες): 3 (2,75-3,25)

Τέλος γαλακτοπαραγωγής (201-300 ημέρες): 3,25 (3-3,75)

Ξηρά περίοδος (>300 ημέρες) : 3,5 (3,25-3,75)

Κατά την Ξηρά Περίοδο (-60 εως 1 ημέρα πριν τον τοκετό) : 3,5 (3,25-3,75)

Β. ΝΕΡΟ

Η αγελάδα πίνει 10 φορές (Χ 15 λίτρα κάθε φορά) ανά ημέρα. Ο χρόνος που αφιερώνει κάθε φορά είναι 45 δευτερόλεπτα.

1. Κάθε αγελάδα θα πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση σε καθαρό, φρέσκο νερό. Οι ποτίστρες να έχουν ομοιόμορφη διασπορά σε όλο το στάβλο. Για κάθε 20 αγελάδες χρειάζεται μια ποτίστρα διαστάσεων 1,5 m, ή 2 μικρές υψηλής πίεσης ποτίστρες, παροχής 20 λίτρων ανά λεπτό.

2. Τουλάχιστον το 10% των αγελάδων, να είναι σε θέση να πίνει νερό ταυτόχρονα. Όταν όμως η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι μεγαλύτερη από 300 C: τότε 20% των αγελάδων, να είναι σε θέση να πίνει νερό ταυτόχρονα.

3. Οι ποτίστρες να είναι τοποθετημένες το δυνατό χαμηλά, και όχι σε ύψος περισσότερο από 70cm. Το ύψος του νερού μέσα στις ποτίστρες να μην είναι περισσότερο από 8cm για εύκολη και ταχεία κατανάλωση νερού.

4. Καθαρίστε τις ποτίστρες με βούρτσα 3 φορές ανά εβδομάδα.

Το μήκος των περασμάτων γύρω από τις ποτίστρες πρέπει να είναι τουλάχιστον 4m, ώστε όταν πίνει νερό μια αγελάδα να μην εμποδίζει τη διέλευση των υπόλοιπων.

Γ. ΦΩΤΙΣΜΟΣ

1.Για τη μεγιστοποίηση της γαλακτοπαραγωγής και της γονιμότητας των αγελάδων, παρέχουμε φωτισμό 16-18 ώρες ανά ημέρα και τις υπόλοιπες 6-8 ώρες σκοτάδι. Για τις αγελάδες σε ξηρά περίοδο το αντίστροφο.

2. Φως σημαίνει: 200 lux ανά αγελάδα σε όλο το στάβλο. Σκοτάδι σημαίνει:50 lux η λιγότερο ανά αγελάδα, σε όλο το στάβλο. Για τη μέτρηση της έντασης του φωτός χρησιμοποιείστε ειδικό όργανο ή εφαρμογή στο κινητό σας.

3. Για την μέγιστη απόδοση στο αμελκτήριο : φωτισμός 500 lux.

Δ. ΑΕΡΙΣΜΟΣ

1. Οι αγελάδες χρειάζονται τον κατάλληλο αερισμό. Επιπλέον ο καλός αερισμός βοηθά στη μείωση της υγρασίας στον στάβλο, με αποτέλεσμα μείωση των μαστίτιδων και των χωλοτήτων.

2. Το άριστο εύρος θερμοκρασίας για τις αγελάδες, είναι 50-15C. Σε θερμοκρασία μικρότερη από 5C οι αγελάδες χρειάζονται επιπλέον ενέργεια για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία τους. Σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 21C είναι ορατά τα συμπτώματα του θερμικού στρες, σε συνδυασμό με τη σχετική υγρασία του αέρα. Όσο υψηλότερη είναι η σχετική υγρασία, τόσο πιο έντονα είναι τα συμπτώματα του θερμικού στρες.

3. Εάν οι αγελάδες έχουν χώρο ανάπαυσης και τροφή, τότε θερμοκρασίες ακόμη και -40C ,δεν αποτελούν πρόβλημα. Όμως, πρόβλημα υπάρχει σε νεαρά μοσχάρια, μοσχίδες και αγελάδες σε ξηρά περίοδο, διότι δεν καταναλώνουν ικανοποιητικές ποσότητες τροφής. Οι παγωνιές αποτελούν πρόβλημα για τις ποτίστρες και την κοπριά.

4. Τοποθετήστε ανεμιστήρες και χρησιμοποιήστε τους όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος υπερβαίνει τους 18C ή περισσότερο για τις αγελάδες σε γαλακτοπαραγωγή. Όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 21C, χρήση ανεμιστήρων για αγελάδες σε ξηρά περίοδο και φρεσκογεννημένες. Χρησιμοποιήστε συστήματα δροσισμού όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 28C.

Ε. ΑΝΑΠΑΥΣΗ

1. Παρέχετε χώρο ανάπαυσης μαλακό κρεβάτι, με τη χρήση μαλακών υλικών. Καθαρίστε 3 φορές ανά ημέρα. Αυτό διασφαλίζει τον μέγιστο χρόνο ανάπαυσης που απαιτείται για την μεγιστοποίηση των αποδόσεων (14 ώρες ανά ημέρα). Επίσης μειώνεται ο κίνδυνος μολύνσεων του μαστού από παράγοντες του περιβάλλοντος.

2. Διαστάσεις κρεβατιού: η Holstein Friesian έχει μήκος 260cm και απαιτεί επιπλέον 75cm για την κίνηση της κεφαλής κατά την έγερση. Συνεπώς συνολικά το απαιτούμενο μήκος είναι 335cm, χωρίς εμπόδια.

Η επιφάνεια ανάπαυσης για το σώμα της πρέπει να έχει διαστάσεις 190Χ125cm. Για το σταμάτημα του λαιμού κατά την έγερση, χρησιμοποιήστε αλυσίδα που περιβάλλεται από λάστιχο. Αυτή πρέπει να δίνει χώρο κίνησης 20cm. Για το σταμάτημα της κεφαλής, χρησιμοποιήστε σωλήνα σε ύψος 1m από το δάπεδο και όσο μπροστά είναι δυνατόν.

3. Οι αγελάδες δεν πρέπει να είναι σε αναμονή περισσότερο από 2 ώρες ανά 24ωρο, ακόμη και στην περίπτωση των 3 αρμεγμάτων.

4. Συμπεριφερθείτε στις αγελάδες με ευγένεια, με τη χρήση του σώματος σας. Όχι φωνές και χτυπήματα, αλλά με αργό περπάτημα, μιλώντας και αγγίζοντας καθοδηγούμε τα ζώα. Κάντε εξάσκηση με τους νεαρούς μόσχους.

ΣΤ. ΧΩΡΟΣ

1.Οι αγελάδες απαιτούν ικανοποιητικό χώρο για να αναπαύονται, να πίνουν νερό, να τρώνε, να αρμέγονται, να εκδηλώνουν τα συμπτώματα του οίστρου και να έχουν κοινωνική συμπεριφορά.

2. Όλες οι επιφάνειες πρέπει να παρέχουν αντίδραση στην ολίσθηση. Χρησιμοποιείστε μαλακά υλικά

Ζ. ΥΓΕΙΑ

1.Εκπαιδεύστε το προσωπικό στην παρατήρηση των ζώων. Καθημερινά 2 φορές να γίνεται παρατήρηση του κάθε ζώου για έλεγχο σημαδιών καλής υγείας και κατανάλωσης τροφής.

2. Παρατηρείτε τα ζώα στο αμελκτήριο 2 φορές ανά εβδομάδα. Καθαρίζετε τις χηλές με νερό και χρησιμοποιείτε κατάλληλο απολυμαντικό και ξεκινήστε ένα πρόγραμμα με ποδόλουτρα.

3.Εφαρμόζετε εμβολιακό πρόγραμμα σε συνεργασία με τον Κτηνίατρό σας.

4.Κάντε μια επιφάνεια τοκετού χωρίς στρες 3 εβδομάδες πριν και 3 μετά τον τοκετό. Ανά αγελάδα 9 m2 με χρήση αχύρου για στρωμνή και 85cm χώρο παράθεσης τροφής. Βεβαιωθείτε για τη σύνθεση του σιτηρεσίου σε συνεργασία με τον Ζωοτέχνη σας.

5.Χορηγείστε στους νεογέννητους μόσχους 2 λίτρα πρωτόγαλα εντός 2 ωρών από τον τοκετό και ποσότητα 10% του ΣΒ σε πρωτόγαλα εντός 12 ωρών από τον τοκετό. Εφαρμόστε πρωτόκολλα διαχείρισης για την ανατροφή των νεαρών μόσχων.

6. Χρησιμοποιήστε τη δύναμη της φύσης : αρμέξτε την μητέρα όταν γλείφει το μικρό της. Χορηγήστε εναρκτήρια τροφή το συντομότερο, σε συνδυασμό με υποκατάστατο γάλακτος και φρέσκο-καθαρό νερό.

7. Γενικά παροτρύνετε το προσωπικό να μεταχειρίζεται τις αγελάδες με φιλικό τρόπο.