Οι πιο συχνές ασθένειες προβάτων

Οι ασθένειες προβάτων είναι ένα ζήτημα το οποίο συχνά δεν αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σημασία.

Οι ασθένειες προβάτων είναι ένα ζήτημα το οποίο συχνά δεν αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σημασία. Όπως και οι άνθρωποι, τα πρόβατα μπορούν να προσβληθούν από ιούς, ασθένειες και παράσιτα. Η καλύτερη τακτική, όπως πάντα είναι η πρόληψη. Ορισμένοι παραγωγοί αμελούν τον εμβολιασμό και την αποπαρασίτωση λόγω του υψηλού κόστους, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση διατρέχουν τον κίνδυνο όταν ένα πρόβατο αρρωστήσει, η αντιμετώπιση και η θεραπεία είναι πιο δύσκολη και κοστοβόρα. 

Είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για την υγεία των αρνιών και κατά την αγορά τους. Συγκεκριμένα, αν αγοράσετε νεαρά αρνιά, φροντίστε να ρωτήσετε για τον εμβολιασμό, την αποπαρασίτωση και τη φαρμακευτική αγωγή τους.

Πρόληψη και Αποπαρασίτωση

Κάθε είδος προβάτου έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και ανάγκες. Για αυτό το λόγο για να λάβετε τη μέγιστη προστασία στις ασθένειες προβάτων, πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας σχετικά με τη συχνότητα εμβολιασμού, καθώς μπορεί να απαιτείται συχνότερος εμβολιασμός (από τον ετήσιο) για το δικό σας κοπάδι. Επιπλέον, ο κτηνίατρος θα σας καθοδηγήσει για τη διαδικασία αποπαρασίτωσης που θα πρέπει να ακολουθήσετε και τα προϊόντα που συνιστώνται στην εκάστοτε περίπτωση. Μπορείτε να προλάβετε αρκετές περιπτώσεις, παρατηρώντας τη συμπεριφορά των ζώων και την υγεία τους. 

Πώς καταλαβαίνουμε ότι ένα πρόβατο έχει νοσήσει;

Ορισμένα από τα σημάδια απόκλισης στη συμπεριφορά που πρέπει να προσέξετε είναι τα παρακάτω: 

  • Απομόνωση από το κοπάδι 
  • Δυσκολία στη μάσηση ή στην κατάποση νερού
  • Υπνηλία
  • Δυσκινησία

Πέραν αυτών, είναι καλό να παρακολουθείτε τα εξής συμπτώματα: 

  • Δακρυσμένα μάτια
  • Τρεχούμενη μύτη 
  • Διάρροια

Ποιες είναι οι συχνότερες ασθένειες προβάτων;

Εντεροτοξιναιμία

Προσβάλλει όλες τις ηλικίες, ωστόσο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα νεογέννητα αρνάκια. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι συνθήκες υγιεινής, η διατροφή και οι καιρικές συνθήκες. Η εντεροτοξιναιμία παρουσιάζεται σε δύο μορφές: μπορεί να είναι εξελιχθεί ιδιαίτερη γρήγορα και αργά. Στην πρώτη περίπτωση, τα πρόβατα πεθαίνουν απότομα με σπασμούς ενώ στη δεύτερη εμφανίζουν συμπτώματα όπως η ανορεξία, η διάρροια και δυσκολία στην κίνηση. Η θεραπεία δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, για αυτό και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη μέσω του συστηματικού εμβολιασμού, των ευνοϊκών συνθηκών υγιεινής και της διατροφής. Στην περίπτωση νόσησης, απομονώνουμε τα άρρωστα ζώα από το υπόλοιπο κοπάδι. 

Μαστίτιδα 

Οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, τις συνθήκες υγιεινής διαβίωσης και τις διατροφικές συνήθειες των προβάτων. Επιπλέον, ορισμένα ζώα προσβάλλονται συχνότερα λόγω τους μεγέθους των θηλών τους. Ορισμένα συμπτώματα τα οποία πρέπει να προσέξετε είναι η αλλαγή στη σύνθεση και την ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος και ο πυρετός. Στην περίπτωση που γίνει διάγνωση μαστίτιδας, γίνεται απομόνωση των μολυσμένων προβάτων, και χορηγούνται άμεσα φάρμακα στα πρόβατα που έχουν προσβληθεί. Αν η διάγνωση έχει γίνει έγκαιρα η θεραπεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Η πρόληψη, ωστόσο είναι ακόμη αποτελεσματικότερη και υλοποιείται με σωστή προετοιμασία κατά το άρμεγμα, την ορθή διατροφή και τον καθαρισμό των θηλών των προβάτων.

Παραφυματίωση

Μια από τις ασθένειες προβάτων που πρέπει να προσέξετε είναι η παραφυματίωση. Προσβάλλει συνήθως τα ζώα ηλικίας άνω του ενός έτους. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι η διάρροια και η απώλεια βάρους. Όπως και στην εντεροτοξιναιμία, δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία και η πρόληψη βασίζεται στον εμβολιασμό, τη σωστή διατροφή και τον τακτικό αποπαρασιτισμό. 

Έχετε απορίες για την εκτροφή προβάτων και τη διατροφή τους; Περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα μας για να μάθετε περισσότερα για τις ζωοτροφές και να βρείτε τις καταλληλότερες τροφές για πρόβατα