Άλογα & Ζευγάρωμα: Χρήσιμες Συμβουλές
Το ζευγάρωμα αλόγων αποτελεί αναμφίβολα μια ιδιαίτερη περίπτωση.
Το ζευγάρωμα αλόγων αποτελεί αναμφίβολα μια ιδιαίτερη περίπτωση. Αν θέλετε να ζήσετε την εμπειρία της εγκυμοσύνης, της γέννησης και της μετέπειτα φροντίδας ενός πουλαριού, είναι απαραίτητο να ενημερωθείτε σωστά για τη διαδικασία, τους τύπους ζευγαρώματος και τα κριτήρια επιλογής των κατάλληλων ζώων. Συνιστάται, σε περίπτωση που δε διαθέτετε την απαραίτητη πείρα, να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για να σας καθοδηγήσει ή για να σας συμβουλέψει για ολόκληρη τη διαδικασία.
Μάθετε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το ζευγάρωμα αλόγων πριν ξεκινήσετε!
Ποια είναι η εποχή ζευγαρώματος των αλόγων;
Τα άλογα φτάνουν σε στάδιο αναπαραγωγής μετά το πέρας της εφηβείας τους. Συγκεκριμένα, για τα αρσενικά άλογα αυτό γίνεται σε ηλικία 14-18 μηνών ενώ στα θηλυκά άλογα γίνεται σε ηλικία 15-24 μηνών. Παρόλ’αυτά η βέλτιστη ηλικία για να γονιμοποιηθεί μια φοράδα είναι μετά τα 3 χρόνια, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος το πουλάρι να γεννηθεί ιδιαίτερα αδύναμο ή και μη βιώσιμο.
Η περίοδος ζευγαρώματος των αλόγων και η κατάλληλη εποχή για τη γέννηση πουλαριών είναι οι μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι η εγκυμοσύνη μιας φοράδας διαρκεί περίπου 340 ημέρες, δηλαδή 11 μήνες. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διαδικασία διαδραματίζει, ωστόσο πέρα από τα ίδια τα άλογα, η μέθοδος γονιμοποίησης που θα επιλέξετε.
Με ποιον τρόπο ζευγαρώνουν τα άλογα;
Η διαδικασία γονιμοποίησης μπορεί να γίνει με φυσικό τρόπο - χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση - ωστόσο συνήθως για να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος και να εξασφαλιστεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, χρησιμοποιούνται οι ελεγχόμενοι και οι τεχνητοί τρόποι γονιμοποίησης. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται ο κίνδυνος αραίωσης της φυλής και επιπλέον, υπάρχει καλύτερος έλεγχος της συμπεριφοράς των ζώων.
Πιο συγκεκριμένα, με τη φυσική διαδικασία αναπαραγωγής, η γονιμοποίηση εξαρτάται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες όπως η εμπειρία του αρσενικού επιβήτορα. Επιπλέον, το ποσοστό επιτυχίας της γονιμοποίησης δεν είναι εξίσου υψηλό και δεν μπορεί να διατηρηθεί μια φυλή καθαρόαιμη.
Αντίθετα, η ελεγχόμενη διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί με διαφορετικούς τρόπους. Βασίζεται στο χωρισμό του επιβήτορα από το υπόλοιπο κοπάδι και αποτελεί προέκταση της φυσικής μεθόδου. Στην ουσία, γίνεται απομόνωση ενός επιβήτορα και μιας φοράδας ή ένταξη του αρσενικού αλόγου σε μια ομάδα θηλυκών.
Αντίθετα, στην τεχνητή διαδικασία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή του κατάλληλου επιβήτορα, ο οποίος συχνά διατηρείται ξεχωριστά από το υπόλοιπο κοπάδι. Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζεται η καλύτερη συμπεριφορά του κοπαδιού ως σύνολο ενώ διατηρείται καθαρόαιμη η φυλή. Ένα νεαρό αρσενικό άλογο μπορεί να γονιμοποιήσει 20-25 φοράδες ενώ ένα ώριμο άλογο ακόμη περισσότερες. Επιπλέον, εξαλείφεται οποιοσδήποτε κίνδυνος τραυματισμού ή μόλυνσης.
Περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα μας για να μάθετε περισσότερα για τα αγαπημένα σας ζώα καθώς και για τη δυνατότητα αγοράς ζωοτροφών σε χονδρική!