Οι αγελάδες ελευθέρας βοσκής ανήκουν στις μικρόσωμες φυλές (Angus, Hereford κ.λπ.) ή στις μεγαλόσωμες (Limousine, Charolais, κ.λπ.).

Αγελάδες ελευθέρας βοσκής: Τι να προσέξετε

Οι αγελάδες ελευθέρας βοσκής ανήκουν στις μικρόσωμες φυλές (Angus, Hereford κ.λπ.) ή στις μεγαλόσωμες (Limousine, Charolais, κ.λπ.). Στην Ελλάδα, αγελάδες κρεοπαραγωγικού τύπου είναι είτε οι ντόπιες αβελτίωτες ή διασταυρωμένες με ταύρους Limousine, Simmental, κ.λπ. 

Αγελάδες ελευθέρας βοσκής & εκτροφή

Τα βοοειδή αυτού του τύπου δεν αρμέγονται. Στόχος είναι ο απογαλακτισμένος μόσχος. Οι ανάγκες διατροφής των αγελάδων καλύπτονται κυρίως από τη βοσκή όλο το χρόνο. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα τους χορηγούνται χονδροειδείς ζωοτροφές ( άχυρο, χόρτα, κ.α.) και μίγμα συμπυκνωμένων ζωοτροφών. 

Οι τοκετοί πραγματοποιούνται την άνοιξη που υπάρχει βοσκή. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διατροφή στο τέλος της εγκυμοσύνης και στο διάστημα αμέσως μετά από τον τοκετό. Οι μόσχοι που γεννιούνται καλύπτουν τις ανάγκες τους τους πρώτους 6 μήνες, με μητρικό γάλα από τις μητέρες (θηλάζουν) σε συνδυασμό με pellet απογαλακτισμού και με βοσκή. 

Στη συνέχεια διατρέφονται εντατικά με χονδροειδείς και συμπυκνωμένες ζωοτροφές (μίγματα ή συμπυκνώματα), έως την ηλικία των 16-18 μηνών όπου σφάζονται. Τα θηλυκά σφάζονται σε μικρό σωματικό βάρος (160-200 κιλά), ενώ τα αρσενικά σε ηλικία 14-18 μηνών και σωματικά βάρη 400-600 κιλά.

Αναπαραγωγική ικανότητα αγελάδων ελευθέρας βοσκής

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αναπαραγωγική ικανότητα των αγελάδων είναι πολλοί. Κυρίως όμως, η σύνθεση του ημερήσιου σιτηρεσίου επηρεάζει το αναπαραγωγικό σύστημα των αγελάδων. Όταν τα ζώα υποσιτίζονται, καθυστερεί η γενετήσια ωρίμανση, οι ωοθήκες είναι ατροφικές και οι οιστρικοί κύκλοι δεν εμφανίζουν κανονικότητα. 

Όταν τα ζώα υπερσιτίζονται το αποτέλεσμα είναι η υπερβολική πάχυνση με μείωση του ποσοστού των συλλήψεων. Γενικά, εάν οι αγελάδες δεν διατρέφονται κατάλληλα, παρατηρείται επιμήκυνση του μεσοδιαστήματος τοκετών, μειωμένο ποσοστό συλλήψεων, απώλειες μόσχων.

Συστήματα εκτροφής αγελάδων ελευθέρας βοσκής

Υπάρχουν δυο συστήματα εκτροφής το εντατικό και το εκτατικό. Στο εντατικό στηρίζεται η εκτροφή στην εντατική εκμετάλλευση φυσικών ή τεχνητών λειμώνων και στην ύπαρξη αρκετών βροχοπτώσεων για να μην απαιτείται άρδευση. Στο εκτατικό σύστημα σε 10 στρέμματα λειμώνα εκτρέφεται 1 ΄΄ζευγάρι αγελάδα-γαλουχούμενος μόσχος΄΄, και στο εντατικό 2,5-4 ΄΄ζευγάρια΄΄.

Πως γονιμοποιούνται οι αγελάδες ελευθέρας βοσκής;

Οι μέθοδοι γονιμοποίησης είναι είτε με οχεία ή τεχνητή σπερματέγχυση. Η οχεία εφαρμόζεται στις εκτατικά εκτρεφόμενες αγέλες και είναι δυνατό να γίνει κατά δυο συστήματα. 

α) Ελεύθερη γονιμοποίηση με τυχαίες συζεύξεις. Οι ταύροι διαβιούν όλο το έτος με τα θηλυκά και απαιτείται 1 ταύρος για 10-25 αγελάδες. 

β) Ελεγχόμενες συζεύξεις. Οι ταύροι σταυλίζονται έξω από την αγέλη με τα θηλυκά. Όταν εκδηλώσουν συμπτώματα οίστρου αφήνεται στον ταύρο να κάνει δυο οχείες.

Τοκετός

Στις εκτατικά εκτρεφόμενες εκτροφές οι αγελάδες γεννούν συνήθως μόνες στα βοσκοτόπια. Την περίοδο των τοκετών απαιτείται συχνή παρακολούθηση από μέρους του παραγωγού. Όταν είναι παρών, φροντίζει ώστε η μητέρα να αποδεχθεί το νεογέννητο μοσχαράκι και να το θηλάσει άμεσα. Η επιτυχία των εκτροφών αυτών καθορίζεται από την κανονική εκδήλωση των οίστρων, το ποσοστό των συλλήψεων, το ποσοστό των μόσχων που απογαλακτίζονται με το επιθυμητό σωματικό βάρος.

Η ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε. σε συνεργασία με Γαλλική εταιρεία τεχνολογίας ζωοτροφών, ανέπτυξε μια νέα σειρά καινοτόμων μιγμάτων τα οποία περιέχουν: 

  • Vioherbal+growth: αιθέρια έλαια και φυτικά εκχυλίσματα για την καλύτερη αξιοποίηση του αμύλου των δημητριακών
  • Vioherbal+protein: αιθέρια έλαια και φυτικά εκχυλίσματα για την προστασία των πρωτεϊνών του ολικού σιτηρεσίου στη μεγάλη κοιλία
  • By pass πρωτεΐνες
  • Xηλικά ιχνοστοιχεία
  • Προστατευμένο σελήνιο και
  • Βιταμίνες της ομάδας Β.

Τα οφέλη του παραγωγού 

  • Βελτίωσης της ημερήσιας αύξησης βάρους
  • Βελτίωση του δείκτη μετατρεψιμότητας της τροφής
  • Προστασία από οξεώσεις
  • Καλή λειτουργία της μεγάλης κοιλίας
  • Άριστη ποιότητα σφαγίου
  • Μείωση του κόστους διατροφής

Για να έχετε επιτυχία στην εκτροφή σας, να ακολουθείτε τις συστάσεις του Κτηνιάτρου και του Ζωοτέχνη. Τέλος, ενημερωθείτε για την εκτροφή των βοοειδών, βρείτε τροφές για πρόβατα και πολλές ακόμη χρήσιμες πληροφορίες στο www.viozokat.gr.

Ακρίτας Καλούσης